Информация за административното, териториалното и социално-икономическото развитие на ботевградските села ще се обсъжда в ОбС. Първите две докладни - за Боженица и Новачене, са включени в дневния ред на заседанието на местните депутати в четвъртък.

В информацията за Боженица е посочено, че постоянното население в селото наброява 154 души. От тях до 60 г. са 34, над 60 – 120. С постоянен адрес са 86 човека, а с настоящ – 68.
Хората в селото отглеждат в личните си стопанства говеда, биволи, свине, кози, овце, зайци, птици, пчелни семейства. От 2011 г. петима земеделски производители са разработили над 200 декара пустееща земя, която се засява с пшеница, слънчоглед и царевица. Те предоставят рента на собствениците й.
В информацията кметът на Боженица Георги Василев предлага при разработване на общински програми за строителство и ремонт да бъдат включени следните обекти: довършване на започнатия водопровод за питейна вода от язовир „Бебреш” до селото; асфалтиране на улица „Дюлински проход” – 180 метра; изграждане на канализация на улиците „Васил Левски” и „Урвич”; преместване на утаителната шахта за отпадни води в края на населеното място.

По последни данни в Новачене живеят 1295 души. По настоящ адрес са регистрирани 497 човека.
На територията на селото развиват дейност 30 малки семейни фирми. Три от тях се занимават с промишлено производство и осигуряват работа на около 30 човека. Останалите се занимават с търговия на хранителни и промишлени стоки.
Основни проблеми на селото са липсата на работа за хората от ромския етнос, битовата престъпност, посегателствата върху селскостопанските култури и незаконната сеч.
В момента във вилната зона в Новачене се изграждат нов трафопост и осветление.
В процес на реализация е и проект за изграждане на укрепителни съоръжения по бреговете на реките Новаченка и Рударка. Това е съдържанието на част от информацията за село Новачене.