На заседанието от 26 юни т.г. Общинският съвет взе решение за създаване на  Наблюдателна комисия към Общинския съвет -Етрополе във връзка със Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража.
Целта на Наблюдателната комисия е да координира дейността на органите и организациите, които биха могли да оказват както контрол и надзор, така и помощ и подкрепа на правонарушителите - условно предсрочно освободени от затвора и осъдени на „пробация" лица, с цел тяхната ресоциализация и реинтеграция в обществото; да привлича и ангажира обществото да участва активно в превенцията на престъпността. Тя осъществява обществен контрол върху работата по поправянето и превъзпитанието на лишените от свобода.
Комисията Подпомага администрацията във възпитателната работа с лишените от свобода, прави предложения и дава мнение за помилване и подпомага семействата на лишените от свобода, включително при възпитанието на децата..
Съдейства за настаняване на работа и за битовото устройване на освободените от местата за лишаване от свобода и полага грижи за тяхното добро поведение и правилно развитие.
Наблюдателната комисия  се състои от 7 члена. За председател е утвърден Марин Цолов Димитров – общински съветник и членове Младен Иванчев Недков - общински съветник, Пламен Николов Петков - началник РУП, Надя Димитрова Стефанова - инспектор „Пробация", Галина Николова Павлова - директор на дирекция
„Социално подпомагане", Лазар Николов Василев - секретар на Местната комисия
за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни и Веселин Петров Василев - директор на дирекция „КАПОГ" в Общинска администрация.
Съставът на Наблюдателната комисия се утвърждава от председателя на Общинския съвет, съгласно Закона за изпълнение на наказанията и задържането под
стража в състава, съгласно т. 3-та от настоящето решение.