В сайта си Регионалната здравна инспекция – София област /РЗИ/ отговаря на най-често задаваните въпроси, свързани с ограниченията и забраните за тютюнопушене, въведени със Закона за здравето. Един от тях е: „Разрешено ли е тютюнопушенето на открита площ към закрито обществено място, на която има обособен детски кът със съоръжения за игра?”.
Отговорът е следният: ”Съгласно Закона за здравето тютюнопушенето на площадки за игра е забранено. Откритата площадка за игра е обществено достъпна открита площ, предназначена за игри, с подходящо за целта устройство, настилка и съоръжения за игра. Обособеният на открито детски кът със съоръжения за игра отговаря на характеристиките на открита площадка за игра, поради което на неговата територия тютюнопушенето е забранено.
Границите на площадките за игра, на които тютюнопушенето не е разрешено, следва да са ясно обособени и разграничени от останалата част на съответния обект – заведение за хранене и развлечение, търговски обект, хотел, бензиностанция и др.
Тютюнопушенето е забранено и на прилежащия терен на площадката за игра. Забраната за тютюнопушене не се отнася за прилежащите тротоари на площадките за игра.
От РЗИ препоръчват ръководителите на съответните обекти да обявят и предоставят по подходящ начин информация на своите клиенти, че тютюнопушенето на детската площадка е забранено.
Сред най-честото задаваните въпроси е: „Разрешено ли e тютюнопушенето на откритите плувни басейни?”. Отговорът гласи, че тютюнопушенето е забранено единствено в случай, че там се организират спортни или културни прояви, през периода на тяхното провеждане.