Samsung се съюзява с Google в патентната война срещу Apple. Компанията за първи път съобщава за подобно партньорство с интернет гиганта, след като съдът в Калифорния издаде предварителна забрана за продажби на смартфона Galaxy Nexus в САЩ, предаде The Korea Times. Твърди се, че Google ще помага на Samsung в съда.


Galaxy Nexus представлява еталонен смартфон, в разработката на който участва пряко Google. Семейството устройства Nexus, което вече включва и таблет с това име, е призвано да демонстрира възможностите на платформата Android в чист вид.

От април 2011 г. досега Apple и Samsung са инициирали над 50 дела една срещу друга в повече от 10 страни по света. Apple обвинява корейския си конкурент в копиране на дизайна на iPhone и iPad, докато Samsung има претенции, че компанията от Купертино погазва нейни патентовани технологии.

Samsung иска от Apple да й плаща по 2,4% от пазарната цена на всеки продаден iPhone и iPad. Apple пък контрира, че това е твърде висока цена за патент на базови технологии за безжична връзка.

В момента Европеската комисия разследва дали Samsung наистина е завишил стойността на своите патентовани технологии. Комисията води аналогично разследване и срещу Google, която неотдавна придоби Motorola Mobility заедно с портфолио от 17 хиляди патента. Регулаторът предполага, че с покупката на Motorola Mobile интернет гигантът иска да окаже натиск върху производителите на мобилни устройства.

Освен забрана на Galaxy Nexus съдът в Калифорния изигна бариера и пред таблета Galaxy Tab 10.1. Това решение може да коства на Samsung $80 млн. В случая със смартфона корейският производител може да загуби $120 млн. само за два месеца.

Освен Samsung с Apple воюва и производителят на смартфони HTC. В този спор Google вече зае открито страната на тайванския производител на Android устройства.