Регулаторните органи на Китай за радиоразпръскването и интернет съобщиха на интернет видео доставчиците, че трябва да преглеждат всички програми, преди да ги направят достъпни, и така засилиха държавната цензура върху все по-популярните сериали и кратки филми в интернет, предаде АП.

Новите правила бяха оповестени съвместно от Държавната радио, филмова и телевизионна администрация и Държавната служба за интернет информация. Решението е било взето в отговор на бързото увеличаване на онлайн видео програми, някои от които съдържали вулгарности, прекомерно насилие или порнография.

Правилата ще са в защита на по-млади потребители и ще способстват за увеличаване на онлайн програмите с високо качество.

В изявлението се посочва, че доставчиците на онлайн видеоматериали ще носят отговорност за програмите в мрежата и трябва да преглеждат съдържанието, преди да го публикуват, макар да не споменава конкретни стандарти и наказания.

Според служител в отдела за връзки с обществеността в най-известния доставчик в Китай на онлайн видеоматериали Юку новата заповед няма да има голям ефект върху компанията, тъй като тя вече има стотици служители, които проверяват всички материали, качвани на сайта.