Аз разбрах от медиите, че ВСС ме освободи от длъжност, нито ме уведомиха, нито ме изслушаха, заяви на специална пресконференция уволнената съдия Мирослава Тодорова. В същото време, когато са вземали решението бях дежурен съдия, а сутринта в 8.45 ч. четох присъда, добави тя.

Мирослава Тодорова потвърди, че също медиите отново разбрала, че ВСС ще обсъжда уволнението й. "Това внесе допълнителен абсурд в ситуацията, тъй като в положението, в което бях поставена беше унизително като съдия и като част от правосъдната система. След това влязох да разпитвам свидетели. Такъв дисциплинарен процес на съдия е невъзможен. Това беззаконие е драстично, когато се отнася за съдия, който е призван да има авторитет за да въздава правосъдие. Български съдия няма право на последна дума, за разлика от престъпниците", категорична е председателката на Съюза на съдиите.

Мирослава Тодорова припомни, че има неизменност на състава в наказателния процес. Съдът, който събира доказателствата, той чете присъдата накрая. Никой не се заинтересува колко висящи дела имам, каза съдийката и съобщи, че само до края на този месец има насрочени 5 заседания, като три от тях са по едно дело – от 12.07.2011г. По него са разпитани 56 свидетели и 2 защитени. Двама от задържаните са в ареста повече от две години, каза Тодорова, но не уточни за кой процес говори.

"По закон трябва да престана да гледам дела, тъй като има предварително изпълнение на решението на ВСС", припомни Тодорова и уточни "тъй като не съм съгласна с решението на ВСС ще го обжалвам и ще поискам спирането на предварително изпълнение". Така от ВАС зависи дали започналите дела от нея ще ги разгледа тя или ще започнат от начало. Практиката на дисциплинарния състав на ВСС е изначално сбъркана, защото се държат като екзекутори, вместо да премахва трудностите за бързо разглеждане на делата. Този състав на ВСС създаде нови проблеми, каза Тодорова.

Тази седмица съм решила 6 въззивни дела, имам да пиша още 30 дела, каза освободената магистратка. На първи юли съм получила дело в рамките на 203 тома за контрол от първа инстанция.

„Аз не отричам забавянето на делата и разглеждам себе си като част от проблемите на съдебната система“, призна Тодорова. Знам как се стига до тази ситуация и мога да предложа решение. Натоварването на софийските съдии е част от държането им в зависимост, защото натрупване на делата от минали години създава ефекта на лавината, каза освободената магистратка.

Тя посочи, че в съдебната зала хората освен че трябва да получат верен съдебен акт, трябва да останат с впечатление, че съдът е авторитетен и се дава правосъдие. След като години наред чакахме да се изработи норма на допустима натовареност започнахме да изработваме сами правила, каза Тодорова.

Не се чувствам жертва, въпреки че съм обект на агресия, уточни Тодорова. В момента се избират делегати за събранията на магистрати и колегите не трябва да ме възприемат като жертва, защото има национална и наднационална защита, посочи председателката на Съюза на съдиите. Изпитвам дълбоко неудобство от забавянето, но това е всичко, което е можело да направя. Не се считам обаче за некомпетентна, нито съм забавила мотивите заради некомпетентност, категорична е съдийката.

Водя дело срещу Цветан Цветанов, заради вербалната агресия между институциите. Няма да го коментирам, тъй като смятам, че това трябва да стане ясно в съдебната зала. Подобен процес обаче е принос в световната практика, припомни Тодорова.