Два от най-големите, структуроопределящи икономиката на Търговище, заводи спират своята дейност. Първият от тях - ЛВК „Винпром" АД затвори врати заради прекратен лиценз. Разрешителното им бе отнето за установени системни нарушения.

За това информира Ана Соларова от отдел „Пресцентър" на Агенция Митници: „ЛВК Винпром" АД Търговище бе затворен на 3 юли, заради прекратен лиценз, заради системни акцизни нарушения. В момента в завода се провежда задължителната инвентаризация, която е във връзка с предварителното изпълнение по прекратяването на лиценза. Инвентаризацията е свързана с установяване на количеството готова продукция във Винпрома. След като колегите установят, че всички пропуски са отстранени, едва тогава ЛВК ще може да кандидатства за нов лиценз. За съжаление, нямам информация какви са споменатите по-горе системни акцизни нарушения."

Така без работа останаха над 300 души, повечето от които са тесни-специалисти във винопроизводството.

През есенната друг завод, който също е емблема за Търговище, спира производство. Това е заводът за производство на безалкохолни напитки от марките на Кока Кола. Информацията беше официално потвърдена от ръководството на компанията, предаде Дарик.

От „Кока Кола хеленик ботълинг къмани" съобщиха, че консолидират производствената си инфраструктура, за да подобрят ефективността, оптимизират разходите си, като прехвърля производствен обем от Производствен Център Търговище в Производствен Център Костинброд. Компанията ще предложи 30 постоянни и повече от 32 сезонни работни места в Костинброд и други локации на фирмата. Служителите, на които трудовото правоотношение ще бъде прекратено, ще получат по-високо обезщетение от предвиденото в закона.

Планът за преструктуриране на производствената инфраструктура е резултат от намаляващата покупателна способност и общия спад на пазара на безалкохолни напитки в България през последните 3 години. „Това доведе до решението да се разгледат всички възможности за подобряване на ефективността" - пише в официалния отговор на компанията.

Така общо над 600 души в града с най-голямата безработица - Търговище, отиват в Бюрото по труда. Тревожното е, че в града остават само още два големи завода - за акумулатори и за плоско стъкло, от които ще се очаква да поддържат икономиката на града.