Правителството прави опит да замени един скандал с друг.

Това каза в Бургас лидерът на БСП Сергей Станишев по повод арестуването на депутата от ГЕРБ Димитър Аврамов по обвинение с търговия с влияние. "Любопитно е съвпадението с доклада, един скандал да замени друг, може би, чисто тактически. Още повече, че депутатът от комисията по земеделие и гори е бил разработван още от седмици" , коментира председателят на ВС на БСП.

"Опитват се да минат само с една жертва, но няма да им се размине, оценките са прекалено тежки", категоричен е лидерът на БСП. Според депутати социалисти Аврамов е бил "сготвен" в 12 без пет. Станишев отново подчерта, че по-убийствен като политическа оценка доклад за България не е имало за петте години механизъм в областта правосъдие и вътрешен ред и уточни, че три от тези години са на правителството о на ГЕРБ. Според него самият факт, че Еврокомисията смята да продължи механизма за наблюдение за неопределено време, е огромен провал за премиера Бойко Борисов и управляващите. Преценката на Еврокомисията е, че е необходим външен натиск за правене на някакви реформи, допълни лидерът на БСП.

"Не го казвам със злорадство. И ние сме имали проблеми, но през 2009 година, дойде доста окуражаващ доклад", допълни Станишев. По думите му, малко вероятно е премиерът Бойко Борисов да отстрани министър Цветан Цветанов заради доклада и допълни, че вече са започнали консултациите на БСП в парламента за вот на недоверие към правителството. Лидерът на БСП нарече операциите на вътрешния министър Цветанов "пиар акции" и посочи случая с лекарите от Горна Оряховица, които бяха оправдани, а в началото бяха наречени "убийци".