Българският национален отбор по волейбол започна с победа участието си на Олимпийските игри в Лондон, след като в първия си мач от Група А срази домакина Великобритания с 3-0 гейма. В отделните части „лъвовете“ спечелиха с 25-18; 25-20 и 26-24.

Срещата очаквано по-добре за нашите, които поведоха с 8-4 след няколко добри атаки на Скримов и Владо Николов. След техническото гостите съумяха да увеличат разликата до цели шест пункта – 12-6. Последва отпускане и няколко грешки, които позволиха на домакините да намалят пасива си до 9-12 и Найденов поиска таймаут. С атаки през центъра на Ники Николов и два блока на Владо Николов България вече дръпна със 17-11. До края „лъвовете“ не срещнаха никакви трудности и след 25-18 спечелиха първата част.

Вторият гейм отново тръгна с преднина от 8-4 за „трикольорите“ при първото техническо, след което серия от точки на британците доведе нещата до 9-10. Последва атака на Владо Николов и блок на Скримов и 12-9 за нашите и таймаут за наставника на домакините. До втората пауза авансът ни от три пункта се запази, а след това предимството ни скочи до пет точки – 18-13. До края момчетата на Найден Найденов играха спокойно и с лекота взеха втората част след 25-20.

Третият гейм започна малко по-равностойно и дори до първото техническо Великобритания имаше аванс от 8-6. След почивката играта на България се разстрои много и след серия от грешки разликата скочи до пет точки за домакините – 13-8. Появилият се като резерва Николай Пенчев върна нашите в гейма след два чудесни сервиса, довеждайки резултата до 11-13. Със силна игра в атака на Владо Николов и ас от диагонала ни резултатът стана 17-15 за „трикольорите“. Британците, обаче, не се предадоха и направиха нов обрат за 21-19, което накара Найденов да ползва прекъсване. С превъзходна игра в края на гейма на Тодор Скримов, който записа точка от атака и два блока, донесе преднина на България от 24-23. Стигна се до изравняване 24-24, но в крайна сметка нашите измъкнаха мача с 3-0 след нов блок на Скримов и 26-24.

Много силен мач за победителите направиха капитанът Владимир Николов, който наниза 14 точки, и посрещачът Тодор Скримов, завършил също с 14 пункта. Центърът Николай Николов добави още десет.

Утре е почивен ден за мъжкия волейбол, а във вторник от 13:30 часа България ще срещне един от фаворитите за титлата – Полша, във втория си мач в Група А.