Българският национален отбор по волейбол победиха с 3:0 (32:30, 25:20, 25:19) Италия в петия си мач от олимпийския турнир в Лондон. Воденият от Найден Найденов състав спечели първото място в група А.

Успехът донесе максимума от три точки, с които България събра 12. В услуга за ценното първо място дойде и изненадващата победа на Австралия с 3:1 срещу Полша. Поляците остават втори с девет, следвани от "скуадра адзура" с осем. На трето място се очаква да излезе Аржентина при успех срещу Великобритания в последния мач.

България ще играе с Германия в четвъртфинала. Бундестимът изпревари европейския шампион Сърбия в спора за четвъртото място в група В. Четвъртфиналите ще се играят в сряда, но предстои да бъде теглен жребий за началните часове.

Младият български отбор изигра поредния си много силен мач в английската столица. Националите надиграха убедително Италия, като показаха мъжество и характер.

Найденов започна мача с намиращия се в отлична форма диагонал Цветан Соколов. Той стана и най-резултатен 21 точки - 17 в нападение, две от начален удар и две на блокада. Посрещачът Тодор Алексиев имаше много важна роля, тъй като направи част от 13-те си точки в ключовите моменти на геймовете.

В първия българите поведоха с 23:21 и тогава Соколов, вероятно воден от емоцията, реши да контраатакува още след преминаването на топката от неговата страна на мрежата, но сбърка. Това даде възможност на италианците да намалят изоставането си на една точка. След това българите взеха разиграването и стигнаха до 24:22 и два геймбола. Италианците обаче направиха обрат до 25:24 в своя полза. Последваха оспорвани мигове, в които българският състав наложи волята си и се пребори за успеха в гейма.

Соколов и Алексиев поведоха състава към победата в следващите два гейма. Двата отбора допуснаха много грешки на начален удар, но рискът на българите се оказа печеливш на този елемент и те записаха шест аса. Воденият от Найденов състав надигра убедително Италия във втория и третия гейм и заслужено постигна целта си. Силната блокада отново подплати и допринесе за успеха.