Двукратният сребърен медалист от европейски първенства победи по точки с 10:7 китаеца Сюансюан Ван. Пулев (кат. до 91 кг.) взе удобно надмощие още в първите секунди на мача, пращайки опонента си в нокдаун със силна серия леви удари в ниската част на ребрата и главата. Оттам нататък за Пулев не бе трудно да се справи с опонента си, който не намери сили за обрат, макар и рамото, което му удариха петимата съдии с консервативното отброяване на точките.


На четвъртфиналите Пулев ще се изправи срещу победителя от двубоя между Ямил Хара Пералта (Аржентина) и Шуаб Булудинац (Алжир).


Повратната точка в мача настъпи изключително бързо. Секунди след първия гонг съперникът на Пулев се оказа на пода, след като българинът регистрира силен и точен удар лявата ръка в главата на китаеца. С първия нокдаун в мача Пулев пое контрола над играта, а за съперникът му не остана какво друго да направи, освен да бави играта с клинчове до края на първия рунд. На почивката резултатът в полза на българина бе 5:2.

Във втория Пулев отново доминираше над съперника си. Залагайки на търпелива и предпазлива игра Тервел успя да свали китаеца за втори път в нокдаун, но този път с цената на непозволен удар в слабините. Сюансюан Ван се възползва от отброяване до седем, за да успее да извлече максимално време за отдих. В края на втория рунд консервативните оценки отредиха преднина от 7:4 за Пулев, като съдиите видяха равенство от 2:2 в тази част. .


В третият рунд умората вече бе взела връх над боксьорите, които със значително забавено темпо доиграха срещата. В крайна сметка съдиите отново видяха равенство в рунда (3:3), но и то бе достатъчно на Тервел Пулев, за да продължи напред.

„В първия рунд поведох, във втория поведох и се запази разликата. В третия той бе по-свеж, така ми се стори. Затворих го, защото аз водя и нямаше смисъл да влизам с всичко. Очаквах да влезе ва-банк в последните 30 секунди. Пречупи се, не очаквах да се получи така, пусна ме близо до него и вкарах няколко удара. Всяка среща е финал, няма решаващи срещи", заяви Тервел Пулев непосредствено след победата си.