Поговорката: "Мързелът не мори, а мъчи" не е вярна. Поради липса на движение човек не само трупа излишни килограми, а и умира по-рано. За над пет на сто от хората с наднормено тегло леността става смъртна присъда, отбелязва Дойче Веле.

Една трета от хората в света страдат от обездвижване поради наднормено тегло. Според изследване на британското медицинско списание The Lancet това коства живота на близо пет милиона "дебеланковци" годишно. Към десет на сто от общо 57 милиона смъртни случаи през 2008 година се дължат на липсата на физическа активност и движение, казват учените. Тревожното е, че болестта на затлъстяването и обездвижването се разпространява и сред все повече млади хора.

Жените са по-уязвими

Липсата на физическа активност при хората с наднормено тегло е и причина за шест на сто от случаите на коронарни сърдечни заболявания, за седем на сто от заболяванията от хепатит и за десет на сто от раковите заболявания на гърдите и дебелите черва.

От обездвижване поради затлъстяване страдат по-често жените, отколкото мъжете, констатират учените. Данните, анализирани от тях, подкрепят това, което лекарите от години все повтарят: движението и физическата активност са изключително полезни за здравето. А активността на тялото може да се поддържа много лесно - дори само четвърт час разходка или каране на велосипед може да намалят рисковете от преждевременна смърт с 14%!

150 минути седмично стигат

Американски учени са изследвали впрочем каква е тайната на мъжете, които доживяват до 90-годишна възраст. Изводът им е, че редовните разходки и физическата активност намаляват с близо една трета рисковете от смърт.

Световната здравна организация препоръчва на хората да отделят за разходки и други видове "лек" спорт поне по 150 минути седмично. Онзи, който е стигнал 70-те години и никога не е пушил, няма диабет, не страда от наднормено тегло и високо кръвно и прави редовни разходки, има над 50% шанс да доживее до 90!