По инициатива на ръководството на Община Етрополе вчера в малкия салон на НЧ “Тодор Пеев-1871” в Етрополе  се проведе среща с ръководството на Storm Green Energy, която е фирмата-изпълнител за доставката и монтирането на оборудването на електроцентралата в Етрополе.
Въпреки предварителните скептични очаквания, салонът на читалището се напълни със желаещи за срещата 
Не бяха малко и изказалите се, които не пестяха критиките си по отношение на миризмата и шума, които идват от страна на новата централа.
Срещата беше открита и ръководена от кмета на общината инж. Богомил Георгиев. Започна с презентация на оборудването и целия производствен процес, което посетителите видяха на видео-екран.
Очакванията обаче бяха към изказването на директора Андрей Савчев. Като призна, че наистина се усеща “специфична” по неговите думи миризма и определен шум от работата на централа, той поднесе извиненията си за причинените неудобства на жителите на Етрополе. Пое персонална отговорност за това, че не е организирана предварителна среща с обществеността, на която хората да бъдат предупредени за очакваните и случващите се неприятности с пускането в пробна експлоатация на централата.
Беше категоричен в отговорите си на зададените му въпроси, че в производството не се използва сярна киселина и, че не се гори софийски или какъвто и да е боклук. Централата работи с дървесен отпадъчен материал, който се надробява на “чипс” с определена от технологията големина. Пепелта, която се получава от изгарянето на суровината, при пълния производствен капацитет на централата ще се използва отново в производствения процес и няма да замърсява околната среда. За сега се събира в чували и не се изнася навън.
В производството ще се използва дървесна маса не само от нашия Балкан, а ще се закупува от фирми-доставчици от цялата страна.
Работи се с оборотна вода и не се използва вода от градския водопровод.  
Миризмата идва не от производствения процес, а от обгарянето на самото оборудване. За сравнение посочи, че такава “специфична” миризма се получава и в семейни условия, когато за първи път се използва новозакупен уред. Според него, до края на септември, когато централата ще заработи на пълен капацитет, миризмата ще изчезне.
По отношение на шума, вече са установили източника и работят по отстраняването му.
Кметът се ангажира до края на септември да се проведе още една такава среща, на която ще се изнесат и повече данни от измерванията на въздуха и шума от съответните органи. Вчера техните представители не бяха убедителни в изказванията си.
Срещата беше заснета и от екип на БТВ.