На 15 март в зала 3 на НДК се проведе вторият отчетно-изборен конгрес на Партия на българските жени. На форума присъстваха 940 жени от цялата страна. Сред делегатите бяха и 40 ботевградчанки.  Групата водеше Таня Грухланска – координатор на Партия на българските жени за Ботевград, Правец и Етрополе. Кметът на Врачеш Сашо Денкин, директорът на ОУ “Н.Й.Вапцаров” Петя Кочкова и почетният председател на дружество “Орханиец” и заслужил краевед Симеонка Влайкова  се отзоваха на поканата да присъстват като гости на събитието.

Форумът бе отркит, след като Симеон Сакскобургготски влезе в залата. Заедно с него дойдоха  министърът на отбраната Веселин Близнаков, председателят на Парламентарната група на НДСВ Пламен Моллов, зам.-председателите на партията Мария Дикова и Илия Лингорски, както и зам.-министърът на социалната политика Иванка Христова, Тошо Пейков и др.

В словото си лидерът на жълтата партия изтъкна, че подкрепата на жените е  много ценна както за него, така и за НДСВ.  Той подчерта, че българската жена има много важна роля не само в семейството, а и в  обществото, и в политиката. “Активното участие на жените в политиката е ценно, зареждащо и сочи към модернизация на обществото.” – заяви Сакскобургготски. Симеон II подчерта още, че цени позитивното и последователното поведение на Партия на българските жени като партньор на НДСВ. Накрая той каза, че очаква ПБЖ да се включи активно в обсъждането на новия Семеен кодекс.

От своя страна Весела Драганова заяви, че Партия на българските жени е готова с предложения за промени в Семейния кодекс, който НДСВ подготвя в момента. Тя изтъкна, че ПБЖ ще работи активно и за подобряване условията в Домовете за деца, лишени от родителски грижи. Драганова каза, че ще предложи конкретни мерки за постигане на тази цел.

По време на конгреса Весела Драганова представи отчетен доклад на Националния съвет на ПБЖ за изминалите пет години. Тя обяви и основните насоки в предстоящата дейност на партията. Защита и пропагандирането на българското културно-историческо наследство в страната и чужбина, организиране на акции за социално слаби граждани и лица в неравностойно положение, провеждане на национална кампания в помощ на жените в риск, ангажираност към проблемите на децата, младежта, социално слаби и възрастни хора, участие в разработване на национална стратегия по проблемите на образованието – това са само част от задачите, които стоят пред ПБЖ.
Що се отнася до участието на политическата организация в парламентарни, президентски и местни  избори – тя ще се представя самостоятелно или в коалиция с партньори, изповядващи демократични принципи – заяви лидерът на ПБЖ.

Делегатите на конгреса единодушно преизбраха Весела Драганова за председател на партията. Обновен  бе съставът на Националния съвет на Партия на българските жени. Ръководното тяло е  съставено от 13 човека. Гласувано бе и предложението в състава на Централата ревизионна комисия да бъдат избрани трима нови членове на партията. За председател бе одобрена кандидатурата на Таня Грухланска от Ботевград. Да припомним, че тя бе кандидат за общински съветник от Коалиция “Гражданско сдружение за Ботевград". Таня Грухланска е учителка по география и немски език в ПМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров”.     
 

/На снимка 2: Веселка Маринова - председател на организацията на жените с онкологични заболявания "Жажда за живот" в Ботевград, Весела Драганова и Таня Грухланска./