След като във вторник доставките на руски газ за България спряха, много топлофикации в страната въведоха ограничителен режим, намалиха топлоподаването за абонатите си. Дружествата в страната минават на алтернативно гориво мазут. В сряда още топлофикационни дружества обявиха, че параметрите на парното и топлата вода за потребителите се понижават. Заводи и фирми в страната спират работа заради липсата на синьо гориво. В 72 училища в страната е обявена дървена ваканция заради ниските температури в класните стаи, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Учебните и здравни заведения в страната са с приоритет при снабдяването с газ или алтернативно гориво.

Количеството природен газ, което „Топлофикация–София” ще получава през тази седмица, може да покрие само 30 на сто от нуждите на дружеството от горива, съобщават оттам след обявяването на лимитите синьо гориво. За възстановяване на отоплението в сградите „Топлофикация-София” предприема всички дейности за включване на допълнителни съоръжения на мазут. От 6 януари към работа с алтернативното гориво са приминали отоплителните централи „Люлин” и”Земляне”, а от 7 януари сутринта – и съоръженията на ТЕЦ „София”. Така се подсигурява възможност за поетапно увеличаване на топлината към всички потребители в столицата. „Топлофикация София”АД е гарантирала доставките на още 2000 тона мазут, които пристигат на 7 и 8 януари и ще бъдат разпределени между топлоизточниците. Дружеството призовава своите клиенти да погасяват задълженията си към „Топлофикация-София”  поради необходимостта от незабавно плащане на нужните количества мазут.

Авария в „Топлофикация-Бургас” остави без парно и топла вода четири жилищни комплекса. Тази сутрин е изгорял компресор на топлопровод Фи 800, захранваш целия град, съобщи кметът на града Димитър Николов. Има реална опасност Бургас да остане на тъмно и студено, от очакваното свръхпотребление на енергия тази вечер.

Поради аварията без топлоподаване останаха комплексите „Изгрев”, „Зорница”, „Лазур” и част от „Славейков”. Учебните заведения – абонати на дружеството, ще бъдат с намалени часове до края на деня.

Проблемът е възникнал в резултат на рязкото понижаване на температурата подавана към града от „Топлофикация”, заради ограничените доставки на природен газ през последните дни, съобщиха от дружеството. Полагат се усилия аварията да бъде отстранена до края на деня , допълват оттам. Има опасения, че тази вечер ще се стигне до свърхконсумация на електроенергия именно в комплексите, които се отопляват централно. Възможни са аварии и пожари-предупреди кметът Николов

По думите му от EVN ще осигурят над 10 аварийни екипа допълнително, които да отстраняват на място възникналите аварии, като приоритет ще се работи в детските ясли, градини и училища, след което в здравни заведения и битови консуматори. Максимално ще бъде завишена мощността на подстанцията, която захранва комплексите, са обещали от местното „Електроразпределение”.

Там също пред нощта ще има допълнително дежурни специалисти. Екипи на Пожарната ще са в повишена готовност за реакция при евентуални инциденти, увери Николов.

За два дни може да бъде пуснат отново в експлоатация спреният преди година трети блок на ТЕЦ „Бобов дол”. "Тези 290 мегавата са нужни на страната в този критичен за енергетиката ни момент", заяви за Дарик прокуристът на централата Петър Петров. В момента и двата блока на ТЕЦ „Бобов дол” работят на пълна мощност.  Доставките на въглища са нормални. "Имаме на склад около 200 хил. тона въглища. Предстоят преговори с мините за новите договори за доставки през 2009 година", каза от името на новия собственик на електроцентралата "Консорциум Енергия МК" Петър Петров.

За 13 февруари е насрочено Общо събрание за избор на нов Съвет на директорите. "Съкращения в централата няма да има, нека всички работещи да са спокойни. Дори напротив, ако пуснем и третия блок ще назначаваме хора", коментира прокуристът.

Фармацевтичният завод „Актавис” в Дупница започва подготовка за преминаване на мазут, съобщи пресаташето Маргарет Бързачка. Тя допълни, че “Булгаргаз” са намалили с 50 на сто доставките на природен газ. От “Актавис” не очакват проблем с производствата на лекарства.

300 работници на пернишката фирма „Колхида метал” от четвъртък ще излязат в отпуск заради спрените доставки на газ. Платеният отпуск за работниците е принудителн. Предприятието произвежда и поцинкова метални издалия, като 85 на сто от заявките са от чужбина. Цялото производство е на газ и няма възможност за алтернативно гориво.

В момента ваната със 140 тона цинк работи на поддържащ режим. Спирането й би означавало замръзване и бракуване на скъпото съоръжение, поясниха от фирмата. При спиране на производството „Колхида метал” ще предяви съдебни искове, заяви управителят й Евгени Петров.

Мощностите в „Топлофикация - Перник” продължават да работят и няма опасност за спирането им, тъй като синьото гориво е необходимо само за разпалването на обновения пети котел.

Съдебен обезпечителен иск към „Булгаргаз” ще заведе и „Радомир метал индъстриз”, ако се стигне до спиране на производството. Радомирската фирма ще загуби 100 млн. лв., ако не изпълни договорите, сключени за 2009 година.

Намаляването на нормалната консумация на газ в „Стомана индъстри”, направено по препоръка на правителството, е предизвикало вече сериозни нарушения в производствения цикъл на металургичното дружество в Перник, по думите на Константин Стеминов, шеф на дирекцията за производство и планиране.

"Далкия-Варна" започва работа с алтернативно гориво от този следобед, като наличните резерви са за около 5 дни. Този срок е достатъчен за доставяне на нови количества гориво при необходимост, заяви председателят на Общинския съвет Борислав Гуцанов. Ако от четвъртък топлофикацията заработи напълно, училищата и детските градини също ще отворят врати. Някои от яслите в града ще минат на алтернативно гориво, предстои да се вземе решение за училища и детски градини. Болницата „Света Анна” в града, където спирането на газа се отрази най-сериозно, вероятно ще мине на алтернативно гориво. В останалите болници в морската столица няма проблеми с отоплението.

Подаваните към завод „Неохим” в Димитровград количества газ са на санитарния минимум. Дежурните екипи правят всичко възможно за да гарантират безопасността на инсталациите при зимни условия. Няма опасност за населението на града, съобщават от торовия завод. Главният изпълнителен директор на „Неохим” Димитър Димитров е получил уверение от министъра на икономиката и енергетиката, че необходимото синьо гориво ще бъде осигурено, като обемът на доставките ще бъде определен със заповед на министъра. За разлика от други предприятия “Неохим” няма алтернатива на природния газ, който е единствен енергоносител и основна суровина за производство. За да бъде гарантирана безопасността на инсталациите в завода са необходими между 3500 – 4000 кубични метра природен газ на час с налягане над 15 атмосфери.

Голяма част от фирмите в промишлена зона в Сливен са на газ и в момента изпитват затруднения, показа проверка на Дарик. Хлебозавод „Панония" от тази нощ е преминал на работа с нафта, съобщи управителят Николай Тодоров. Това оскъпява всеки хляб с 4-5 стотинки, но засега от фирмата нямат намерение да повишава цената на насъщния. „Ще задържим цената на хляба може би месец и, ако няма промяна в снабдяването с газ, тогава ще обмислим дали да реагираме с повишаване цената на продукцията", обясни Тодоров.

Производството в завода за авточасти в Русе „Монтюпе” е спряно заради газовата криза. Работниците са разпуснати в принудителен отпуск. Заводът не получава никакво количество газ и не разполага с възможност за използване на алтернативни енергоизточници, съобщи началникът на отдел „Човешки ресурси” Ивелин Димитров. Той изрази надежда, че от "Дунавгаз" ще пуснат необходимото минимално количество газ, за да се предпази оборудването от евентуални проблеми.

В следващите два месеца „Оргахим” може да работи и без доставка на газ, съобщи за Дарик производственият директор на предприятието Марин Маринов. Ако се наложи да се използва мазут, тогава ще се покачи чувствитeлно цената на продукцията. Ще се върнем години назад, добави още Маринов.

Хората в Габрово нямат поводи за безпокойство заради кризата с газа, коментира кметът на общината Томислав Дончев. Той допълни, че единственото, което би могло да съставлява риск за града при задълбочаване на кризата с газа, са възможни проблеми с електроснабдяването. Габровската топлофикация, всички училища и детски градини са заредени с гориво, достатъчно поне за месец. Областната болница също разполага с нужните количества до февруари.

В Добрич дърводелска фирма си пусна газ без знанието на местния доставчик Черноморска технологична компания По искане на ЧТК всички фирми трябва да спрат ползването на газ, за да има за социалните обекти. Общинският съвет за сигурност и управление при кризи апелира към всички потребители на газ в промишления сектор за отговорно изпълнение на наложеното ограничение и преустановяване на потреблението.

Основните системи на територията на Шумен работят нормално и ситуацията е овладяна, съобщи кметът на града Красимир Костов. Той уточни, че предстоят разговори с „Лукойл” за закупуване на нови количество мазут. В момента „Топлофикация-Шумен” има резерв, който ще бъде достатъчен за 3-4 дни. Към момента шуменският ТЕЦ има средства да закупи от „Лукойл” още мазут, който ще стигне за 5 дни. „Закупуването на мазут от предприятието обаче трябва да бъде гарантирано с възможност за плащане”, уточни Костов. Тъй като част от абонатите на дружеството не плащат редовно сметките си, има възможност да се търсят форми за кредитиране на ТЕЦ-а. Крайният вариант за това е общинския съвет да отпусне ипотечен заем на дружеството.

На въпрос относно мазута в държавния резерв, г-н Костов обясни, че вчера следобед са били информирани, че той е продаден. Зам.- кметът инж. Митко Киров обясни, че количеството мазут в държавния резерв на ТЕЦ- Шумен, който е бил продаден е било 2 200 000 т. , той обаче е бил смесен с вода. Дори и да не беше продаден, този мазут „Топлофикация – Шумен” трябваше да го закупи, каза още инж. Киров. Мазутът, който ще бъде закупен от „Лукойл” ще бъде по-качествен и по-евтин, уточни Красимир Костов.

Някои от предприятията в града, използващи газ, са преминали на алтернативно гориво. Има и предприятия, които са спрели или намалили производството си. Управителят на ВиК – Шумен инж. Светлозар Дамянов информира, че помпените станции работят на ток и там няма проблеми. „Ако няма проблеми с електрозахранването, няма да има проблеми и с водоснабдяването”, каза още инж. Дамянов. Той уточни, че в помпените станции е осигурено и твърдо гориво, ако се появят проблеми.

Управителят на местния „Пътнически автотранспорт” инж. Иван Банков заяви, че се изпълняват превозите по общинските и между селищни линии, градският транспорт също се движи нормално. „ В момента работят автомобили с по-малък разход на гориво”, каза още той. Предприятието е снабдено с достатъчно дизелово гориво.

Плевенската топлофикация съобщи, че има доставки на мазут и дружеството може да реагира, ако се стигне до спиране на газоподаването. Още на 6 януари плаванската топлофикация съобщи за топлоподаване със занижени параметри. Трите ДКЦ-та в Плевен работят в нормален график, но с намалено топлоподаване. От болничните заведения в област Плевен болницата в Левски е преминала на отопление с ток, а тази в Кнежа се отоплява с нафта. От 6 януари в Община Плевен е създаден оперативен кризисен щаб под ръководството на кмета Найден Зеленогорски, който ще заседава всяка сутрин. На заседанията се разглежда оперативната информация, а също така се набелязват мерки за преодоляване на кризисната ситуация.

Топлофикацията във Велико Търново премина на мазут и местното газово дружество „Дунавгаз” спря доставката на синьо гориво. Газоподаването за болници, училища, детски градини и 1800- те битови абонати във Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец на този етап няма да бъде ограничавано, съобщи представителят на „Дунавгаз” Митко Господинов. Според него дружеството разполага с достатъчно количество газ в 50- километровото отклонение от магистралния газопровод, за да поддържа потреблението на този вид абонати, без да уточни за какъв период.

Въведени са ограничения в топлоподаването за битови и обществени абонати на "Топлофикация-Враца”, съобщи за Дарик заместник-изпълнителният директор на дружеството Кремен Георгиев.

Температурата на подаваната топла вода за битови потребители, температурата е 40 градуса. По отношение на отоплението понижението на температурата в помещенията е с 5 градуса. Социалните и учебни завадения се снабдяват нормално. Промени в ограничителния режим се очакват в четвъртък със заповед на министъра на икономиката и енергетиката.

"Хлебопроизводство" – Стара Загора премина от газ на дизелово гориво", обявиха от хлебозавода. Оттам допълват, че производството и доставките на хляб в региона няма да бъдат затруднени. От хлебозавода обаче не се ангажираха с прогноза до кога ще им стигнат запасите с дизелово гориво.

Само няколко дни още ще може да се отоплява най-голямото шивашко предприятие в Пиринско, ако газовата криза продължи, заяви управителят на „Пиринтекс” Бертрам Ролман. Дори и ако газовата криза не бъде разрешена скоро, работниците в цеховете няма да останат на студено, защото инсталацията се състои от комбинирани горелки и преминаването към отопление с нафта ще отнеме минути. Ролман изрази надежда проблемът с газа да се реши възможно най-бързо, защото отоплението с нафта ще струва с 50% повече. Газовата криза идва като допълнителен проблем, заедно с финансовата, която може да доведе до съкращения в шивашките предприятия. Това може да се случи и в „Пиринтекс”, ако свиването на пазарите продължи, каза още Ролман. В „Пиринтекс” работят 2000 души.