По последни данни от просветното министерство 68 училища в страната вече са в дървена ваканция. Учебни часове няма да има в тях до 9 януари.

Най-много училища в дървена ваканция заради студа са в Пазарджик – 30. В София затворени са 13 училища, в София-област – осем, в Пловдив – три и в Добрич – 14. Към 12 на обяд общият брой на училища, в които учебният процес беше прекратен, бе 72, но 15 директори са намерили възможност за преминаване на алтернативно гориво. В регионалните инспекторати в страната постоянно постъпват нови сигнали, че в класните стаи температурите падат по допустимите 18 градуса и броят на училищата, които излизат в дървена ваканция, може да се промени.

Според заповед на вицепремиера Даниел Вълчев учебното съдържание ще бъде компенсирано с резерва от учебно време. Ако занятия няма повече от 10 дни, пропуснатото ще бъде наваксано чрез преструктуриране на учебното съдържание. Проблем е и фактът, че е краят на първия срок и предстоят класни и оформяне на оценки. От Министерството на културата съобщиха, че учебният процес в 23-те училища по изкуствата засега няма да бъде спиран.

В Добрич в училищата, които могат да преминат на алтернативно гориво, учебният процес ще бъде възстановен в понеделник, 12 януари. Предполага се, че в този срок те ще могат да пренастроят отоплителните си инсталации. Четири учебни заведения имат такава възможност. Това са Езикова гимназия „Гео Милев", ПМГ „ Иван Вазов" , СОУ „П. Р. Славейков" и Спортното училище „Г. С. Раковски". В останалите училища дървената ваканция се обявява за неопределен срок. Учебният процес не се прекратява в осемте професионални гимназии в Добрич, тъй като там инсталациите са готови за преминаване на алтернативно гориво. Отворени остават и двете частни училища в града, които се отопляват на ток.

Oт утре ще се възстановят нормалните учебни занятия в осемте варненски училища, в които днес бе прекратено топлоподаването, поради липса на газ. Ще работят и осемте детски градини, които днес затвориха врати заради липсата на отопление. Решението бе взето днес на поредното съвещание на кризисния щаб, ръководен от заместник-кмета на община Варна арх. Венелин Жечев. От топлофикационната фирма "Далкия-Варна" АД гарантират захранването с топлоенергия на споменатите детски и учебни заведения.

Затворените заради кризата с газа детски градини в Пазарджик може да заработят още утре, след като доставките на синьо гориво бяха увеличени днес следобед. Това обявиха кметът на Пазарджик Тодор Попов и управителят на "Хебросгаз" Димитър Ганев. Възможно е да започне и поетапно включване на училищата, които също са в дървена ваканция, след като днес по обед доставката на газ за града бе увеличена и ще очаква до вечерта да има второ увеличение на подаваните количества. В момента доставката за Пазарджик е с 500 кубически метра повече на час. Така потреблението в най-газифицирания град на България скача от 1000 на 1500 куб. метра на час. До края на деня се очаква да бъдат отпуснати нови 500 куб. метра на час. Дори това да стане обаче, доставките ще покриват 1/6 от обичайното за зимата потребление в Пазарджик. При новата ситуация с увеличената доставка няма да има проблеми с отоплението на Приюта за безнадзорни деца, Кризисния център, Дома за стари хора "Гавраил Кръстевич" и Дом "Вяра Надежда и Любов". Община Пазарджик има готовност да купи нафта за 12 училища. За тези инсталации, при които има сериозен риск за дефектиране при смяна на горивото, няма да се предприема пренастройване на мазут или нафта.

Пет общински училища в Шумен нямат вариант за алтернативно отопление след спирането на газоподаването. Това стана ясно след проверката по всички учебни заведения и проучване на възможностите за друг вид отопление. Без алтернатива са СОУ "Йоан Екзарх Български", СОУ "Сава Добропродни", ГПЧЕ "Н. Вапцаров", Второ и Трето основни училища. СОУ "В. Левски" и Общински детски комплекс са на отопление с парно, ОУ "Илия Р. Блъсков” са преминали на същия вид отопление, което ще продължи, докато ТЕЦ-ът подава топлина. По думите на управителя Иван Кунев предприятието има запаси. Пето Основно училище, Шесто Основно училище, ПМГ "Н. Попович", СОУ "П. Волов", СОУ "Васил Левски", училището в село Царев брод и основното училище в кв. „Дивдядово” могат да преминат на отопление с нафта.

Всички детски градини, с изключение на 5-а Целодневна детска градина, където има проблем с инсталацията, могат да минат на отопление с ток. Необходими са допълнителни отоплителни уреди, които общината ще достави. Целодневна детска градина 25 и Целодневна детска градина 32 са на отопление към ТЕЦ. Днес ще работят всички детски ясли. Дом "Детелина" в Шумен се отоплява на газ и вероятно ще преминат на отопление с ток. Общежитията нямат алтернатива, но ако училищата излязат във ваканция, децата ще се приберат по родните си места.

23 са публичните институции на общинска издръжка, които се отопляват на природен газ. Всички те ще бъдат снабдени с газьол за една седмица, заяви зам.- кметът на Търговище Димитрина Петкова. Тя допълни, че повечето са оборудвани с комбинирани горелки и имат възможност да преминат на алтернативно отопление. Две детски ясли, три детски градини и едно училище – Второ основно училище, разполагат само с горелки за природен газ. Ако се забави монтирането на нови и ситуацията не се промени, общинска администрация има готовност да пренасочи децата в съседни детски заведения. Решение на проблема е намерено и в техникумите, те също трябва да спрат да се отопляват на газ. Многопрофилната болница все още е на газ, но има готовност да премине на нафта. Разполага с 6 тона, които ще стигнат за 2 дни и има вместимост за съхранение на 20 тона, достатъчни за една седмица.

В Бургас няма да се стигне до „дървена” ваканция, каза днес кметът на Димитър Николов. Договорено е доставките на газ за детските градини, училища и за "Топлофикация" да не бъдат намалени. Преустановена е подаването на количества единствено към промишлените предприятия. Те са 20 на брой и вече са минали на алтернативно гориво – мазут или дизелово гориво. 11 са общинските обекти на газ, като 10 от тях са училища и детски градини.

По 20 минути са учебните часове на първолаците от Основно училище "Васил Левски" в Разград, съобщиха от Регионалния инспекторат по образование. Заради проблеми с отоплението са намалени часовете в четири училища. В Спортното училище занятията са по-кратки и учениците са преминали в една смяна. След спирането на парното, останалите учебни заведения в региона преминаха към отопление с нафта или ток. Не работят само три детски градини и една от двете ясли в Разград, тъй като в тях няма възможност за алтернативно отопление.

Четири учебни заведения на територията на област Плевен прекратяват учебните занятия заради ниски температури в класните стаи, съобщи за Дарик радио Свобода Анзърова от Регионалния инспекторат по образование в Плевен. По предписания на Регионалния инспекторат по опазване и контрол на общественото здраве, учебният процес е прекратен до 9 януари, включително. В Плевен това са Основно училище "Петър Берон" и Професионалната гимназия по лозарство и винарство. В принудителна двудневна ваканция ще са и учениците от Търговската гимназия в Червен бряг и СОУ "Петър Берон" в частта му, която е на територията на гимназията. Очакват се в инспектората да бъдат получени още заявки от директори за прекратяване на учебните занятия.

Сградата на СОУ „Пейо Яворов”, в която се помещава и Вечерната гимназия, е единственото затворено учебно заведение в Пловдив в резултат на кризата с газа. В четири училища обаче часовете са намалени на 30 минути, а в момента инспекторите на РИОКОЗ правят замервания на температурите и на други места, за които има сигнали, че в класните стаи е под 18 градуса. По половин час са часовете в СОУ “Св. св. Кирил и Методий” в кв. „Смирненски”, СОУ „Паисий Хилендарски” и ОУ Тодор Каблешков” и Математическата гимназия. В основното училище обаче ограниченията са въведени заради икономии, а в Математическата гимназия – заради локална авария в инсталацията там, обясниха от РИОКОЗ.

Ученици масово подават фалшиви сигнали за студени класни стаи или нарочно отварят широко прозорците при появата на инспекторите, за да понижат температурата в помещенията, каза директорът на санитарната инспекция д-р Александър Корольов. Той огласи, че „най-активни в опитите си да си организират втора ваканция” са възпитаниците на Търговската гимназия. В много училища, които са на парно, обаче е доста хладно заради ограничителния режим, въведен от ТЕЦ-а. „Все още е поносимо, защото сградата е отоплена от предишните дни, но от утре вероятно ситуацията ще се усложни”, каза учителка от ОУ „Кочо Честименски”.

В Пловдив няма да се стигне до пълно затваряне на детски градини, дори кризата да продължи и доставките на газ да бъдат изцяло прекратени, декларира заместник-кметът Георги Шопов, който оглавява създадения в общината Кризисен щаб. Ще има дежурни групи за децата, чиито родители нямат никакъв вариант за отпуск или помощ от баби и дядовци, а помещенията ще се отопляват с климатици или печки. Временно се прекратява приемът на нови домуващи в старческите домове. Ако се стигне до спиране на парното, ще бъдат монтирани климатици в Дома за сираци „Рада Киркович”, а хлапетата от центровете за временно настаняване „Родолюбие” и „Детска къща” – около 15, ще бъдат преместени временно, най-вероятно в Дом „Олга Скобелева”.

Топло е във всички училища и детски градини в Нова Загора, които се отопляват на газ, съобщи заместник-кметът на общината Галя Захариева. Тази сутрин се е провела среща с директорите на учебните и детски заведения, за да се подготвят различни варианти, ако подаването на газ намалее или спре. В общината три пъти на ден постъпва информация за температурата в заведенията. Едно училище и една детска година нямат вариант да преминат на алтернативно гориво и при криза ще се отопляват с ток, но остава въпросът дали ще може да бъде достигната нормативно определената температура. От социалните заведения в Нова Загора с газ се отопляват още болницата, Защитеното жилище и Школата по изкуствата.

Нормални учебни часове се провеждат в единственото училище на територията на Сливен, което се отоплява с газ, съобщи за Дарик Йордан Берберов – началник в отдел „Образование" в община Сливен. Второ основно училище използва наличните количества газ и има алтернативна възможност да премине на отопление на течно гориво. Повечето детски градини в Сливен се отопляват с централно парно отопление и няма затворени детски заведения, добави Берберов. Тези, които са на локално парно, имат достатъчно гориво.

Нормални учебни занятия се провеждат в също в петте общини на ямболска област, съобщи Николай Колев от инспектората по образование в града. В Ямбол 18 училища се отопляват на газ, но днес подаването на гориво е на 100 процента, подчерта Колев. От газоснабдителното дружество са уверили, че до края на седмицата няма да има проблем с доставките. От инспектората са разработили няколко варианта при влошаване на ситуацията, за да не се стига до принудителни ваканции. Единият вариант е учебните заведения, които имат възможност, да преминат на нафта, като в тях се обучават втора смяна ученици от училищата, които са само на газ. В общините Елхово, Стралджа, Тунджа и Болярово няма проблеми, тъй като там учебните заведения не се отопляват на газ.