Стоманодобивният магнат Лакшми Митал е проявил интерес да купи изпадналия в криза български металургичен комбинат "Кремиковци", заяви българският министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров, цитиран от Ройтерс.

Димитров е казал, че Митал, собственик на най-големия стоманодобивен гигант в света "Ареслор Митал", е изпратил писмо до българския министър-председател, в което проявява интерес към завода, притежание на неговия брат Прамод Митал.

Българският министър на икономиката и енергетиката също така повтори, че подобно писмо е било изпратено и от украинския милиардер Константин Жеваго, контролиращ 73% от листваната на Лондонската фондова борса стоманодобивна компания "Ferrexpo".

Анализатори определят Лакшми Митал като "неудобен инвеститор". Затова свидетелстват 217-те инцидента, регистрирани само за една година, многобройни стачки с искания за по-високи заплати и неизпълнени ангажименти в заводите му в ОНД

"Арселор Митал" е световен лидер в производството на стомана. Произвежда 118 милиона тона стомана годишно /10% от пазара/.

Приходите за деветте месеца на 2007 г. са 77,2 милиарда долара. Чистата печалба - 7,9 милиарда долара. 43% от акциите се контролират от семейство Митал. Капитализацията на компанията е 94,5 милиарда долара.