Испанският шампион Барселона спечели първото издание на приятелския турнир "Лукойл Екто Спорт", след като тази вечер, в столичната зала „Арена Армеец” се наложи над Панатинайкос с 85:80 в своеобразно повторение на малкия финал от сезон 2011/12 в Евролигата, където отново каталунците си тръгнаха с победата.

Още в самото начало на двубоя технически проблеми с таблото в зала „Арена Армеец” принуди реферите да прекъснат мача при резултат 3:0 за испанците след тройка на Джо Ингълс. След близо десет минути суетене на съдийската маса играта бе подновена.

Двата отбора си размениха по няколко успешни атаки за 6:6, а между всичко това, гигантът Джауай изуми всички в публиката, след като не успя да забие. Грешките и под двата коша взеха превес, като единствените интересни моменти в частта бяха тройките на Лорбек и Уертас за Барса, както и сблъсъкът между гигантите Скорцианидис и Джауай, а след 10 минути каталунците водеха - 20:19.

На старта на втория период Анте Томич намери решение на проблема Скорцианидис и с красиво отиграване вкара, а Абринес наниза тройка, докато „зелените” изпитваха сериозни проблеми в атака. Гърците успяха да се съвземат и отново изравниха за 27:27, но противникът им рязко покачи оборотите и след няколко добри атаки и страхотна забивка на Рабаседа през Янапулос, Барселона пак дръпна – 34:27. До края на първото полувреме гърците опитваха да се върнат по-близо до съперника, като бяха близо и до обрат, но Ингълс отново избухна с тройка за 40:36 на почивката.

С подновяването на играта през второто полувреме баскетболистите на Барселона отново стояха по-добре на терена, като покачиха разликата на осем точки, а най-запомнящият се момент бе зверската забивка на Джауай за 48:40. Гърците не се отказваха да търсят обрат, като опитваха всичко, но за разлика от нападението, играта им в защита куцаше. От другата страна Ингълс се развихри от тройката и разликата бързо скочи – 65:52.

„Детелините” върнаха три точки чрез Царцарис в първите секунди на последния период, а след това отново той добави към сметката си нови две точки. Панатинайкос буквално се преобрази в тези моменти, което се отрази и на разликата в резултата – 59:65. В последните три минути на мача вниманието на всички отново бе насочено към сблъсъка Скорцанитис-Джауай. Двамата се представяха с променлив успех, а успехът на Барса не изкован от великия Шарунас Ясикевичус и Джауай за крайното 85:80.