Малко повече от 24 часа преди световната квалификация на България срещу Исландия сагата между Александър Везенков и Барселона намери своя развой. От клуба са изпратили уведомително писмо на 206-сантиметровото крило, от което става ясно, че каталунците няма да се възползват от клаузата в договора му, позволяваща да го запазят в редиците си и за следващия сезон.


Новината “гръмна” както в испанските, споменавайки за финансова компенсация от 100 000 евро, така и в гръцките медии, които вече потъркват доволно ръце, припомняйки, че националът ни има и гръцки паспорт и няма да заеме мястото на чужденец, ако подпише с тим от южната ни съседка.


В момента вниманието на 22-годишния ни баскетболист е изцяло съсредоточено върху пресявките за Мондиал 2019, след които статутът му на свободен агент ще му позволи да продължи кариерата си в друг отбор.


Интерес към Избор №57 на Бруклин във втория кръг на драфта в НБА през 2017 г. вече проявиха от гръцкия вицешампион Олимпиакос, който се сдоби с нов треньор в лицето на Дейвид Блат. Освен това, се заговори за такъв и от страна на носителя на Купата на Турция Анадолу Ефес.


Александър Везенков носи екипа на Барселона от 2015 г. насам, а преди това игра в Арис. През миналия сезон той записа средно по 6.9 точки и 3.3 борби в ACB лигата, както и средни показатели от 3.5 точки и 2.5 борби в Евролигата, макар че игровото му време бе ограничено. Носител на Суперкупа на Испания през 2015 г. и Купа Дел Рей през 2018. Попада в Идеалния отбор на най-добрите младоци в Испания преди година.