Няма нищо вярно в обвиненията, че Тройната коалиция е харчила напразно пари за АЕЦ "Белене", оскъпили сме проекта и не сме го довели докрай. Истината е, че "Белене" е български проект и в БСП винаги сме го разглеждали като такъв. Този проект е важен за българската икономика, за енергийната ни независимост, за цената на тока. За отказа ни от проекта в следващите години ще плащаме всички.

Това заяви в сутрешния блок на БТВ лидерът на БСП Сергей Станишев.

"Всеки един български гражданин ще плати допълнително по около 6000 лв. за електричество в следващите 15 години, което е непосилно. Проектът беше замислен, да бъде български, държавен, с 51% контролен пакет, които да държи държавата. ГЕРБ напоследък съвсем се оплетоха в лъжите си. Повечето допълнително споразумения по проекта "Белене" са подписани по време на техния мандат. Правителството три години лъжеше българските граждани и Русия, че проектът ще бъде изграден, изгоден е за нас, а след това изведнъж се отказа", добави лидерът на социалистите. Той коментира и реакцията на управляващите след иска на "Атомстройекспорт" за 1 млрд. евро. "Трябва да проявиш твърдост при преговори с Русия, но не е уместно да се репчиш - Симеон Дянков пляска руснаците, а Бойко Борисов казва, че на Владимир Путин щяла да му се стори неприятна срещата им в България. Ако толкова иска, премиерът ни има възможност да се репчи у нас, има достатъчно поводи - например на монополистите в България", каза още Сергей Станишев.

Той отказа да коментира твърденията на Яне Янев за черни каси в енергетиката по време на управлението на Тройната коалиция. "Няма да го коментирам, ясно е чии поръчки изпълнява Янев. Този парламент не може да произведе нищо друго, освен измислени комисии, създадени по политическата поръчка на ГЕРБ. Яне Янев изпълнява поръчка на управляващите. Ако на изборите догодина, РЗС влезе в парламента, той ще подкрепя ГЕРБ, ако не - пито-платено. Станахме държавата на безотговорното говорене, всеки плямпа каквото му падне", заяви лидерът на БСП.

По повод "СПИН скандала" в левицата Станишев каза, че той произхожда от семейство на социалисти, не може да е друг и ще възпита и дъщеря си в тези ценности. По думите му, скандалът е раздухан изкуствено. "Една фраза бе превърната в основен спор в БСП. Нашите опоненти използват такива неща, за да се опитат да ни отслабят. И премиерът имаше интересни изказвания, като например, че българите са като кучета и трябва да ги държиш на къса каишка, но всичко бе бързо забравено. Не трябва да обръщаме толкова голямо внимание на изказването на Антон Кутев, а да се концентрираме върху голямата цел - да победим ГЕРБ на парламентарните избори. Втори мандат на това управление ще бъде огромна катастрофа за хората. Впрочем катастрофата вече е настъпила. Целта на БСП е да върнем държавата на хората, защото тя им е отнета. Държавата се управлява от ГЕРБ все едно им е бащиния. Ние предлагаме нормализиране на обществения живот в страната, възстановяване на конкуренцията в икономиката и съответно озаптяване на монополите, които у нас правят каквото си искат. За разлика от ГЕРБ, ние си изпълняваме обещанията. Ако не ги изпълним, нека гражданите да ни поискат сметката, и то още по време на мандата, не към неговия край", каза още Сергей Станишев. По думите му, ако предишното правителство не беше увеличавало пенсиите, АМ "Тракия" щеше да бъде завършена в рамките на мандата му.