Група от 50 финландци, членове на Шведския клуб в Хелзинки, посетиха вчера Исторически музей - Ботевград. Десет от мъжете и преводачката на групата д-р Сабира Сталберг, която отлично владее български език, са потомци на финландски офицери, участвали в освободителната Руска – турска война. Заедно с групата бяха двама български оператори, тъй като се снима документален филм за генерал Георг Едвард Рамзей, командир на 3-ти пехотен батальон на финландския полк, ранен на 12 октомври 1877 г. близо до Горни Дъбник, и за неговия внук, който носи същото име и благородническата титла барон.
Гостите от Финландия бяха посрещнати от директора на Историческия музей Тодорка Коцева. Тя изнесе пред тях беседа за бойните действия, довели до освобождението на нашия край от турско робство. Тодорка Коцева разказа на гостите за техния сънародник полк. Грипенберг, командващ авангарда на отряда, освободил Орхание на 29 ноември 1877 год. и Врачеш на 30 ноември същата година. Директорът на музея подчерта, че на празника на Ботевград, когато отбелязваме годишнина от освобождението на града, се отдава заслужена почит и на финландските воини, участвали и загинали в Руско-турската война.
Посетителите от Финландия се снимаха за спомен с Тодорка Коцева. В книгата за впечатления те й благодариха за изчерпателния исторически разказ. Правнукът на генерал Рамзей – Георг Рамзей, даде автограф за музея и направи ценно дарение – копие от писмо, което неговият дядо е написал на съпругата си Елизавета на 6/18 декември 1877 год. в 9 часа край село Скравена. Писмото – 48-мо по ред, започва така: „Моя  дълбоко обичана Лили, толкова ми липсваш! От вчера отново се установихме тук за няколко дни. Онзи ден вечерта изпитах голяма радост и удоволствие да получа в Орхание твоето очарователно писмо от 2 декември с почерка на Пашков на плика. Писмото е пътувало само 14 дни! Благодаря ти, моя обожавана любима Лили, за дълбоката радост, която ми подари с тези скъпи редове и за добрите новини, които ми изпращаш за себе си и децата. Аз също мога да ти изпратя само добри новини за себе си, защото съм напълно здрав, в добро настроение и ще следвам твоите във всички отношения много добри и приятелски съвети.”.
В края на писмото генерал Рамзей уведомява съпругата си за състоянието на финландски офицери и й казва да намери начин да осведоми техните близки.
На финала на писмото финландският офицер пише: „Очакваме след няколко дни трета гвардейска дивизия да ни подкрепи и когато целият гвардейски корпус се събере тук, вероятно ще преминем незабавно Балкана. За момента тук няма сняг и студ, но се надявам, че от другата страна на Балкана ще бъде по-топло и когато веднъж преминем планината, може да се надяваме на сериозни преговори за мир. Войниците страдат ужасно в тази студена българска кал, която хората газят до колене, а ги мъчи и недостиг на храна.”.
„Много се радвам, че моят прадядо е направил нещо толкова важно в своя живот. Стремял съм се и аз да живея достойно в негова памет”, каза правнукът на генерал-майор Рамзей. Той допълни, че неговият родственик е по-известен в България, отколкото в родината си.
Финландците се поклониха и пред паметника на Свободата на площад „Саранск”.
В неделя /30 септември/ втора група от Финландия ще тръгне по стъпките на своите сънародници, участвали в Руско-турската война. В програмата на туристите отново е предвидено посещение на Исторически музей – Ботевград.