Днешната сесия започна с питане от инж. Николай Николов – общински съветник от ПП ГЕРБ, относно публикации в пресата.

ПИТАНЕТО, заедно с отговора на кмета инж. Богомил Георгиев, качваме за читателите на сайта.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ГЕОРГИЕВ,
Във връзка с публикувани материали в пресата по източване на средства в размер на 14 млн.лв. от водния цикъл на град Етрополе, където се цитира и Вашето име, „незаконен" строеж на къща от г-н Христо Стоичков.
Моля за Вашия отговор на предстоящата сесия на Общинския съвет относно истинността на написаното.

ОТГОВОР НА ПИТАНЕ на инж. Николай Николов - общински съветник от ПП ГЕРБ
Във връзка със Запитване от г-н Николай Николов - общински съветник от ПП ГЕРБ с вх. номер РД-94-Н-123/19.09.2012 г. по отношение на публикувана информация във вестник „Свободен народ", представям на Вашето внимание следните отговори:

1. Относно статия за „Източването на 14 млн. лв. от водния цикъл на Община Етрополе"
Съществуващата канализационна мрежа на територията на гр. Етрополе, с обща дължина 34 570 м. е изградена частично и поетапно главно през 50-те години на миналия век, като от тогава до днес не е подменяна. Изградена е от бетонови тръби, които се характеризират със значителни филтрационни и инфилтрационни процеси. Недостатъчно е количеството на дъждоприемни шахти, което ограничава притока на атмосферни води, като намалява самопочистващата скорост и е предпоставка за затлачвания.
Пречиствателната станция за отпадни води на гр. Етрополе е частично изградена -изградено е само механичното стъпало и някои от спомагателните съоръжения и сгради. Степента на изграждане е груб строеж - няма изпълнени довършителни СМР, както и няма монтирано оборудване. Построен е довеждащият колектор до ПСОВ от бетонови тръби.
Водопроводната мрежа на гр. Етрополе е изградена основно през 50-60-те години на миналия век от етернитови и стоманени тръби, като общата й дължина 43 100 м.   
Около 2000 г. е започнало изграждане на Пречиствателна станция за питейни води, без да е променено предназначението на площадката и без издадено разрешение за строеж за същата. В архива на Общината се намира само издадено разрешение за строеж на ограда. 
През 2007 г. по програма САПАРД са реконструирани 8 км главни водопроводни клонове и 830 м водопроводи от напорните резервоари до вътрешната водопроводна мрежа.
През 2008 г. Общината спечели безвъзмездна финансова помощ за разработване на Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на гр. Етрополе.
Въз основа на изработения проект, Община Етрополе към днешна дата е бенефициент по Оперативна програма „Околна среда" за подмяна на 10 км канализация и 4 км съпътстващ  водопровод по трасетата на новопроектираната канализация и доизграждане на механичното стъпало, биохимично пречистване и обеззаразяване на утайките, и въвеждане в експлоатация на Пречиствателна станция за отпадъчни води.
Договорът за безвъзмездна финансова помощ с МОСВ е подписан на 08.08.2012 г., като реалното изпълнение ще стартира след провеждане на процедури за избор на изпълнители. Към момента тече предварителен контрол на документациите за избор на изпълнители за инженеринг на ПСОВ и ВиК мрежа от Агенцията за обществени поръчки, който е задължителен по Закона за обществените поръчки.
Проектът е съобразен с всички законови и нормативни разпоредби. Доказателство и гарант за неговото качество и законосъобразност е полученото одобрение и сключването на Договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на околната среда и водите.
 
2. Относно статия „Къщата на Стоичков - извън регулация"
Въпросната къща, собственост на г-н Христо Стоичков, представлява еднофамилна
жилищна сграда в поземлен имот № 144015, м. „Изворите 2" в землището на гр. Етрополе.
Собственикът на имота разполага със следните документи: 
1. Нотариален акт за собственост № 24/2006г., вписан под № 31/2006 г;
2. Санитарно становище на РИОКОЗ /Регионална инспекция по опазване и контрол на общественото здраве/ - Софийска област с изх. № 572/28.07.2006 г.;
3. Становище на РИОСВ /Регионална инспекция по околната среда и водите/ - София с изх. № 94-00-5231/22.08.2006 г.;
4. Одобрен ПУП-ПЗ /план за застрояване/ със заповед № РД-15-505/29.11.2006г.; 
5. Решение № К-3/20.02.2007г. на Областна дирекция „Земеделие и гори" - Софийска област за промяна предназначението на земята;
6. Одобрен проект за еднофамилна жилищна сграда на 27.02.2008 г., приет с решение № 4, протокол № 13/2007г. на Експертен съвет;
7. Предварителни договори с експлоатационните дружества;
8. Издадено разрешение за строеж № 13/05.03.2008 г. 
Изброените документи доказват, че посочената сграда, собственост на г-н Христо Стоичков, отговаря на всички законови и нормативни разпоредби.

КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ:
/Инж. Богомил Георгиев/