Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев съобщи, че има заявен частен инвеститорски интерес за строежа на АЕЦ "Белене".

Поехме ангажимент, ако има заявен интерес от инвеститор за строеж на АЕЦ „Белене” като частен проект, да ви информираме, заяви Добрев на заседанието на Парламентарната икономическа комисия министърът на икономиката, енергетиката и туризма. Инвеститорът e Глобъл Пауър Консорциум.

Имаме интерес към проекта. В разговори сме с НЕК, в контакт сме с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в него, каза представителят на компанията Самюел Реди. Процедурата, която ще следваме, е следната – първоначално НЕК да създаде проектна компания, при което активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”, ще бъдат прехвърлени към нея. Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. В разговори сме с руската компания „Атомстройекспорт”. Те изразяват интерес да водят преговори с нас. Силно се надяваме, че ще намерим решение а отворените въпроси, заяви още представителят на „Глобъл пауър консорциум” .

Реди обясни, че консорциумът не търси никакви финансови гаранти от страна на българското правителството в този проект. Той ще е на 100% гарантиран от средства от американски компании. Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност, каза бизнесменът.

По думите му „Глобъл пауър консорциум” има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ. Ние сме собственици на няколко хиляди мегавата в световен мащаб инсталирани мощности. Нямаме атомна централа, но възоснова на нашия експлоатационен опит мисля, че ще бъдем един успешен стопанин на тази мощност, каза Реди.

България се отказа да строи втора ядрена централа, след като липсваше подобен интерес, нямаше финансова план и проектна компания, която да се ангажира да оцени колко ще струва проекта. Реакторът предназначен за АЕЦ "Белене" трябва да бъде разположен в бъдещия седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Заради проваления проект от руската "Атомстройекспорт" обявиха, че ще искат компенсации от България в размер на 1 млрд. евро.