Акциите на Google поскъпват с бързи темпове в последните месеци. Ако през юни една от тях струваше 559 долара, сега търговията върви на 764 долара, съобщава mashable.com.

 
В резултат на това пазарната капитализация на компанията нарасна с 60 милиарда долара. В момента Google се оценява на около $245 млрд. Поскъпването придвижи Google от 10-то на 5-то място в класацията на най-богатите и влиятелни компании в САЩ. След нея се нареждат гиганти като Chevron и General Electric (оценeна на $236 милиарда).

Ако акциите на Google продължат да поскъпват, компанията може да измести и Walmart, която в момента има пазарна капитализация $250 милиарда.

Най-скъпа компания в Северна Америка продължава да бъде Apple. По-рано тази година ИТ гигантът от Купертино изпревари петролната компания ExxonMobil. В момента Apple се оценява на $631 милиарда.

Възходът на Google се дължи на няколко фактора, вкл. успешен рекламен бизнес, растящ брой активации на Android и все по-голямо търсене на нейни продукти, като например таблета Nexus 7.