По традиция, всяка година на 1 октомври, в ЦДГ № 3 “Сашка” откриват новата учебна година. Днешният топъл, октомврийски ден  беше добър повод празникът за откриването на учебната година да бъде на двора.
Започнаха в 10:00 часа с приветствено слово по повод на първия учебен ден и с думи на благодарност към работещите в градината от директорката Цветелина Маринова.
Децата от групата на Румяна Иванова със съпровод на акордеон от музикалната ръководителка Красимира Стефанова изнесоха своята поздравителна програма.
Директорката подари на всички групи детски книжки, съобразени по съдържание с възрастовата особеност на децата.
Малчуганите от І група с ръководителките Пенка Генчева и Йорданка Бояджиева бяха посрещнати за първия си учебен ден по стар български обичай с хляб и пчелен мед. За здраве, благополучие и безпроблемно детство. В детската градина ги въведоха по-големите им другарчета от последните групи.
В ЦДГ “Сашка” се възпитават 121 деца в 5 възрастови групи. В ІV и V група се осъществява и предварителната подготовка на децата за училище.
Според директорката Цветелина Маринова, оставането на тези деца в детската градина има своето предимство пред това да са в училище. Обстановката им е позната, ръководителките – също, имат повече време за игра, дневният режим е съобразен с възрастта на децата. Няма го стреса от промяната на обстановката, учителите и заобикалящите ги нови другарчета в училището.
В същото време от другата страна на сградата строителна група работеше по ремонта на фасадата на детската градина. Това не попречи на тържеството.