Парламентът създаде анкетна комисия за проверка на проекта АЕЦ "Белене".
От гласували 139 народни представители „за” гласуваха 112, „против” – 19, „въздържал се” – 8. Комисията ще работи в срок от два месеца. В нея ще участват 13 народни представители – 6 от ГЕРБ, двама от Коалиция за България, двама от ДПС, един от Синята коалиция, един от партия „Атака” и един независим.
Председател на анкетната комисия за проверка на проекта АЕЦ „Белене” ще бъде Диан Червенкондев, решиха депутатите. Заместник-председател ще бъде депутатът от ПГ на Синята коалиция Иван Иванов. От ПГ на ГЕРБ в комисията ще вземат участие депутатите Станислав Иванов, Дияна Йорданова, Светлин Танчев, Доброслав Димитров, Ралица Тодоров. От ПГ на Коалиция за България ще участват народните представители Петър Димитров и Петър Курумбашев. От ДПС ще представят допълнително решение за членове на комисията. От „Атака” в комисията ще влезе депутатът Венцислав Лаков, а от независимите народни представители – Марио Тагарински.
Заседанията на Временната парламентарна анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства за решения и действия по проекта АЕЦ „Белене” от 2002 г. до края на март 2012 г. ще се предават пряко по БНТ и БНР.