Данъкът върху лихвите по депозитите намалява чистите доходи на домакинствата. Разполагаемите пари на хората и на фирмите, разбира се, стават по-малко по този начин.
Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия лидерът на ДСБ Иван Костов.
По думите му 70% от влоговете са до 1000 лв. и думите на премиера, че данъкът ще удари богатите, не са верни. "Влоговете на истински богатите са около 1600, а в другия случай става въпрос за съдбите на милиони. В последните 12 месеца инфлацията е 4,9%, а според данните на БНБ средната лихва е 4,8%. Това означава, че с този данък ще се взема от пари, които банките пазят от обезценяване. Премиерът го каза - с тези пари ще бъде платено увеличението на пенсиите догодина", заяви Костов. "Трябва да имаме предвид и че веднъж въведен такъв данък - няма връщане назад, той няма да бъде отменен", подчерта лидерът на ДСБ.
Според него с Бюджет 2013 не се подкрепят реформите и правителството не прави нищо по-различно от това на Тройната коалиция. "Наливат се пари в нереформирани сектори - дават се пари на чантаджиите в МВР и в други сектори. Хората продължават да дават все повече и повече пари на държавата, които изчезват някъде. Това нарушава договора между управляващи и управлявани. Хората дават парите си, за да получат нещо, но това не се случва - не получаваме нито качествено здравеопазване, нито сигурност, нито образование", каза още Иван Костов.