Днес, преди обяд кметът инж. Богомил Георгиев се срещна със съставите от НЧ “Тодор Пеев-1871” Етрополе, които са завоювали престижни награди от изяви в страната и чужбина.
• Детска вокална група за изворен фолклор с ръководител Диляна Гоцева се завърна от Петия международен фолклорен фестивал “Разиграно оро” в Охрид, РМакедония с индивидулно изработен специално за групата филигран и “Благодарница”, които ръководителката връчи на кмета с благодарност за оказаното съдействие от негова страна за участие във фестивала.
• В Първия национален фестивал на старата градска песен “Самоков’2012” е участвало и Творческо студио “Акварели” с ръководител Николай Николов. Завърнали са се с плакет и две грамоти: "За отлично представяне" и "За най-добър млад изпълнител".
Ръководителят сподели, че фестивалът се е провел в Самоковското читалище-паметник “Отец Паисий-1859”, като са участвали общо на 28 състава, групи и индивидуални изпълнители. Открили са го председателят на читалищното настоятелство Стоян Пашов и председателят на тричленното жури академик Валентин Бобевски, който е председател на Съюза на хоровете в България.
• Третата, представила се успешно на Международния фестивал „Златен кестен” Петрич – 2012, е групата на Виолета Цолова “Ретротон”. Там са били по покана за участие в гала-концерта, организиран от Община Петрич, след което са получили специалната награда Грамота за успешно представяне.
В приветственото си благодарствено обръщение към всички участници, кметът инж. Богомил Георгиев акцентира върху политиката на Общината спрямо развитието на културата: предстоящия голям ремонт на НЧ “Тодор Пеев-1871” на стойност 600 000 лева, с които ще се подобрят рязко условията за работа и развиване на творческата дейност на колективите.
С бюджета за 2013 година намеренията на ръководството на Общината е да се увеличат средствата за издръжка на читалищната дейност, като всеки творчески колектив ще бъде със собствен бюджет.
Накрая той обяви паричните награди за отличилите се състави, с които се стимулира тяхната по-нататъшна дейност, като ТС "Акварели" и състав “Ретротон” получават по 1 000 лева., а детската вокална група – 500 лева.
На срещата присъстваха още заместник-кметът Росица Христова, главен инспектор ПКВ Росица Иванова и секретарят на читалището Румен Петров.