Истински бум на образуваните изпълнителни дела срещу длъжници през тази година отчете Камарата на частните съдебни изпълнители вчера. От движимите вещи заради невърнати дългове хората най-често губят колите си, а при недвижимите – жилища и хотели.

„Тенденцията за увеличаване на изпълнителните дела продължава, тъй като кризата е мощен източник за това. Гражданите и бизнесът имат сериозни финансови затруднения – през 2011 г. бяха образувани 180 000 дела, а през тази до момента те са с над 20 000 повече”, съобщи председателят на Контролния съвет на камарата Георги Дичев.

8318 са били обявените за продажба имоти в цялата страна т.г., като сделки е имало за 789 от тях. Най-много пари са събрани в София, следвана от Благоевград, Пловдив, Стара Загора, Бургас и Варна. Разбираемо най-скъпи са хотелите, от чиято продажба частните съдебни изпълнители са прибрали т.г. 40 млн. лв., на второ място са търговските имоти, после предприятия на длъжници и едва на четвърто място са иззетите жилища. В създадения сайт с регистър на имотите за публична продан влизат купувачи от цял свят, но най-много от България и другите европейски страни, казаха от камарата.
Според тях много граждани и фирми разчитат на тези продажби. От частните жилища най-често се търсят двустайните апартаменти. На търговете вече не се явяват купувачи, които искат да ги манипулират.
Хотел в Банско на фалиралата туристическа фирма „Алма тур” е най-скъпият продаден имот от частни съдебни изпълнители тази година. Новият му купувач е платил за него 21 122 000 лв. и така 2 банки са си взели кредитите, които са били отпуснали. Сред другите фаворити в класацията е ОЦК – Кърджали, продаден за 8 600 000 лв., бизнес сграда в София за 7 млн. лв., аквапарк в старозагорското с. Овощник за 3,2 млн. лв., хотел в София за 3 млн. лв. и военно летище на 1 км от курорт.

Банковите сметки на длъжници ще могат да бъдат запорирани по електронен път от 1 януари 2013 г. с измененията в Гражданско Процесуалния кодекс и това ще спести пари за дължимата такса, казаха от камарата.