Стойността на активите на "Кремиковци" няма да са достатъчни при евентуална продажба на дружеството, за да се покрият дълговете на комбината.

Тези дългове към момента са близо 1.9 милиарда лева към кредиторите му, съобщи синдикът на "Кремиковци" Цветан Банков, цитиран от БНР.

Според оценка, оповестена днес, пазарната стойност на активите е за малко над 837 милиона лева.

Ликвидационната стойност, която е близка до тази, която се осъществява при евентуална принудителна продажба, е около 663 милиона лева.

Заради финансовата криза и стагнацията на пазара дори тези цени може да не бъдат постигнати, коментира още Цветан Банков.

Едновременно с това желание да капитализират вземанията си са изявили всички големи кредитори, включително държавните дружества "Булгаргаз", НЕК и БДЖ. Назначени са три вещи лица, които да оценят срещу съответното вземане на даден кредитор колко акции по един лев могат да бъдат записани в това производство.

„След като бъде извършена тази оценка, всеки един от кредиторите ще вземе окончателно решение дали е съгласен да си трансформира вземането при тези условия, при тази оценка или не е съгласен", обясни Банков.

Припомняме, окончателно решение за спирането на „Кремиковци" бе взето на 15 май въпреки едномесечните протести на работниците.

В последните месеци работеше само част от производството, след като през октомври бяха спрени доменните пещи в комбината.

Почти ежеседмични бяха и заплахите от страната на Булгаргаз и НЕК да спрат подаването на газ и на ток към комбината.

Затварянето на „Кремиковци" се отрази сериозно и на работата на пристанище "Бургас" и на БДЖ, които обслужваха извозването на материали и продукция за комбината.