В афганистанската столица Кабул се проведе финалът на конкурса за поп-изпълнители „Афганистанска звезда“, информира Би Би Си.

Съревнованието бе в един от столичните хотели под усилена охрана. 19-годишният Рафии Наабзада изпревари основния си съперник – 21-годишния Хамид Сахизада. Конкурсът, предаван пряко по телевизията, предизвика сензация в Афганистан. Според различни оценки той е наблюдаван редовно от 11 милиона души, което е около една трета от населението на страната. Предаванията бяха яростно разкритикувани от консервативно настроени духовници, отчасти и заради това, че в тройката на финалистите зае място и жена.

Наабзада заяви, че е „щастлив да стане Афганистанската звезда“. Двамата основни конкуренти набраха общо над 300 000 гласа, получени под формата на SMS-и. Загубилият Сахизада прие поражението с достойнство: „Не се смятам за загубил, по-скоро се чувствам щастлив“, цитира думите му БГНЕС. Дванадесетте участници в конкурса бяха подбрани за участие в шоуто от 2000 претендента от цялата страна. Те изпълняваха традиционна музика, аранжирана в съвременен стил.