Рисунки на две възпитанички на Школата по изобразително изкуство, с ръководител Димитринка Томова, са класирани в Националния конкурс „Как искам Европейският съюз да промени моя град”.
„За участие в конкурса изпратих рисунки на деца от Школата и на ученици от ОУ „Кирил и Методий”, Ботевград, където преподавам изобразително изкуство. Две от тях са класирани, което е голям успех за нас, тъй като конкуренцията е много голяма. Според официална информация в конкурса са участвали над 8130 рисунки от цялата страна. 1115 от тях са на ученици от София и Софийска област”, съобщи Димитринка Томова. Тя обяви имената на своите възпитанички, които ще бъдат наградени. Това са Йоана Валентинова – във възрастова група от 6 до 10 години, и Кристияна Велчева – във възрастова група от 11 до 12 години. Мечтата на Йоана е в Ботевград да бъде изграден цирк с европейски средства, а на Кристияна – да има градска художествена галерия.
Церемонията по награждаване на победителите ще се състои на 1 ноември, Ден на народните будители, в 139 ОУ „Захарий Круша" (ул. „Димитър Хаджикоцев" 44) от 10.00 часа. Класираните на първо място в двете възрастови групи ще получат МР3 плеър, а всички останали участници - поощрителни награди. Журито ще представи данни за конкурса и за процеса на оценяване на рисунките. Съставът на журито е: Надя Кантарева-Барух - главен редактор на седмичника „АзБуки", доц. д-р Валентина Ганева Маразова - ръководител на департамент „Изкуствознание и история на културата" в НБУ, Георги Ткачов - художник, Галина Рашеева - регионален координатор на Програмата „Глобални библиотеки" за София-град и София-област, Ирена Димитрова - директор дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм" на Столична община и член на Консултативния съвет „Децата на София".
Наградените рисунки ще бъдат представена в три изложби.
Националният конкурс „Как искам Европейският съюз да промени моя град” се провежда под егидата на министъра по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев. Старт на надпреварата бе даден на 17 септември 2012 г.