На проведената на 30 октомври сесия на Общинския съвет имаше две питания от групата съветници на Българската социалистическа партия, по които кметът инж. Богомил Георгиев даде и съответните отговори.
Качваме отговорите в последователността на зададените въпроси.

ОТНОСНО: Проект „Възстановяване на благоприятния екологичен статус на видове и хабитати предмет на защита от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 на територията на община Етрополе" по ОП „Околна среда"


УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,
Във връзка с отправено Питане от Групата общински съветници на „Българска социалистическа партия" относно реализацията на проект „Възстановяване на благоприятния екологичен статус на видове и хабитати предмет на защита от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 на територията на община Етрополе", Ви уведомяваме следното:
Основната визия в политиката на Община Етрополе, е насочена към подобряване на жизнената среда и повишаване на европейското самочувствие на гражданите, чрез привличане на средства от европейски фондове, инвестиции в инфраструктурата, здравеопазването, образованието, културата, социалната политика, спорта и туризма.
Общинска администрация-Етрополе проучва всички възможности за финансиране на проекти по Европейски и Национални програми и използва всяка възможност да кандидатства с подходящи проекти, отговарящи на Общинския план за развитие.
Проект „Възстановяване на благоприятния екологичен статус на видове и хабитати предмет на защита от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 на територията на община Етрополе" е част от целенасочената политика на Общината за подобряване на екологичното равновесие и туристическата атрактивност на района и е в пълно съответствие с целите и приоритетите на ОП „Околна среда", Приоритетна ос 3 „Опазване и възстановяване на биологичното разнообразие" и с приоритетите на Общинския план за развитие.
С осъществяването на проекта целим размножаване на видовете глухар и благороден елен и възстановяване на хабитати - целеви местообитания, защитени по НАТУРА 2000 Централен Балкан буфер, а именно 46 дка гори от бук и бял бор.
Във връзка с обвиненията в цитираните от Вас медии,1 ще Ви информирам, че Етрополе се намира на границата на Централен Балкан буфер-ВО0001493 по НАТУРА 2000. Териториите, които ще бъдат обект на биологични и екологични проучвания по проекта са северните склонове на Стара Планина, прилежащи по границата на НП Централен Балкан и по-конкретно м. Папалушка, землището на с, Брусен. По данни на ИАГ и изданието "Местообитания и биоразнообразие на България" в миналото глухарят е бил значително разпространен Централен Балкан и изчезнал в Етрополе вид. Ограниченото разпространение и численост са причина за високия му природозащитен статус: под режим на опазване и регулирано ползване от природата, съгласно Закона за биологичното.• разнообразие на Р. България, чл. 41, ал. 1.
Благородният елен също е бил широко разпространен вид в нашите гори. С годините популациите му са силно намалели и днес все по-рядко се среща. С подпомагане на популацията му ще се засили привлекателността на региона за развитие на туризъм, тъй като е атрактивен вид и би привлякъл фото-туристи и природолюбители, като наблюдението на индивидите ще е лесно поради заложените в проекта мерки за подхранване и защитни ограждения, а предвидената охрана ще възпрепятства ловуването на заселените индивиди.
Проектът е одобрен за финансиране с Решение 174/16.12.2011 г. на Ръководителя на управляващия орган на ОП .„Околна среда" след 8- месечна оценка от Оценителна комисия, съставена от експерти към Министерството на околната среда и водите, включително и еколози. Одобрените проекти са 23 от общо 67 подадени проекти:

Конкретно по въпросите:
1. По въпрос 1:
Все още не е проведена процедура и не е избран изпълнител за обществена поръчка с предмет „Извършване на биологични и екологични проучвания". Предвижда се обявяването на открита процедура по ЗОП след изясняването на ситуацията по сигнала за нередност.
2. По въпрос 2:
Финансирането по проекта е временно преустановено доизясняване на ситуацията. В тази връзка получихме писмо № РД-04-00-128/29.09,2012 от МОСВ, с което ни уведомяват, че срокът на договора за безвъзмездна финансова помощ е спрян до разрешаване на случая по сигнала по нередност, като за периода на спиране на договора плащания към Общината не се дължат от Управляващия орган.
3. По въпрос 3:
Обяснения по възникналия дигнал за нередност на този етап не са изисквани от Община Етрополе. Сигналът за нередност е насочен към одобряването на проекта, което е действие на Оценителна комисия към МОСВ. Община Етрополе е подала проект, съобразен с Насоките за кандидатстване по Приоритетна ос 3 на ОУ „Околна среда". Процеса на одобряването му е изпълнен от експерти на МОСВ, следователно от Общината не се търси отговорност за техните действия.
4. По въпрос 4:
Консултант по проекта е дружеството „Шамаш Енерджи Груп" ЕООД, с което е сключен договор АПОФ-02/10.01.2011 г. на стойност 10 000 лв., платими след получаване на одобрение на проектното предложение от Управляващия орган на ОП „Околна среда" и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ. Сумата е изплатена на Консултанта при спазване на условията на цитирания договор.
5. По въпрос 5:
Ако под посочените дейности по проекта имате предвид всички дейности, то отговорът е следния: По проекта към момента са сключени само 2 договора:
- Договор АПОФ-02/10.01.2011 г. с „Шамаш Енерджи Груп" ЕООД е сключен с пряко договаряне,
според правилата на НВМОП, която беше в сила до м. февруари 2012 г.
- Договор АПОФ-59/25.06.2012 г. с „Евро Црограм Консулт" ООД за изготвяне на тръжни
документации по проекта е сключен след проведена процедура за възлагане на обществени
- поръчки чрез Публична покана, на основание чл. 14. ал. 3, т. 2 от ЗОП.
За всички останали дейности по проекта предстои откриване и провеждане на обществени поръчки.
6. По въпрос 6:
Както за всички проекти на общината, така и за проект „Възстановяване на благоприятния екологичен статус на видове и хабитати предмет на защита от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 на територията на община Етрополе" Общинска администрация Етрополе защитава и ще защитава единствено позициите, приоритетите и идеите за развитието на Община Етрополе и публичния интерес. Проектът е насочен изцяло към подобряването на екологичното равновесие на общината, към развитие на условията за фото- и еко-туризъм, за провеждането на еко-обучения, каквито са включени в част от дейностите по проекта.
Животинските видове, предмет на възстановяване са избрани като атрактивни видове, които биха подпомогнали развитието на туризма в общината. Подходящи са за наблюдения и провеждане на зелени училища за децата, както и за екологичното им обучение и възпитаване на екологично съзнание в тях. Това ще бъде подпомогнато от предвидените за изграждане по проекта на хранилки и наблюдателници.
В заданието на изпълнителя на дейността „Екологични и биологични проучвания", изрично ще бъде упоменато местата, които изпълнителя набележи за възстановяване на животинските видове да са в райони в които не се извършва или е забранен лова с което ще бъдат разсеяни съмненията за некоректно използване на средства от ЕС. През последните години популацията на елена поради засиления интерес към ловния туризъм е намаляла, а тези на глухара е унищожена още през 70-те години на миналия век.
7. По въпрос 7:
Проект „Възстановяване на благоприятния екологичен статус на видове и хабитати предмет на защита от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 на територията на община Етрополе" е одобрен за финансиране от ОП „Околна среда" след извършена оценка на проектното предложение от Оценителна комисия, извършена за период от 8 месеца. В резултат, проектът е предложен за финансиране и е взето Решение за финансиране на проекта.
В отговор на Вашия въпрос ще наблегна на това, 1 че одобряването на проекти по Европейски и Национални програми никога не е случайно. За това винаги има причина и тя е - качество, обоснованост и съответствие на проектното предложение на целите и приоритетите на финансиращата програма, на Общинския план за развитие и на Национални стратегии и програми, балансиран бюджет и пълен комплект документи. Това са характеристики на всеки одобрен проект, които не се появяват от само себе си, а с влагане на много усилия и енергия на екип от ръководители, служители на Общинска администрация, проектантски и консултантски фирми.
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ: Инж. Богомил Георгиев