ОТГОВОР НА ПИТАНЕ
От Групата общински съветници от листата на БСП

Относно: Въведения режим на водоснабдяване в гр. Етрополе и опасността от избухване на епидемия от Хепатит А,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Във връзка с отправено Питане от групата общински съветници от листата на БСП, относно въведения режим на водоснабдяване в гр. Етрополе и опасността от избухване на епидемия от Хепатит А, Ви уведомявам следното:
В следствие на продължителното и непрекъснато засушаване в района е намален естествения приток на вода във водоизточниците, което наложи въвеждане на режим за ползване на питейната вода в гр. Етрополе.
Точка 1
На териториторията на община Етрополе има 31 броя речни и едно изворно водохващане.
За гр. Етрополе водохващания са шест речни - „ Драгосин", „Черешовица", „Кози дол", „Влайковец", „Стайков дол", „Данчов дол" и едно изворно при помпена станция „Поповец". След хлориране водата се събира в два резервоара - ниска и висока зона.
При направена проверка се установи, че водохващанията отговарят на Наредба №3 от 16. 10. 2000г. за условията и реда за проучване, проектиране, утвърждаване и експлоатация на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди. Тяхната експлоатация и поддържане се извършва от „Водоснабдяване и канализация" - район Етрополе. Оградени са с мрежа и достъпът до тях е ограничен. Почистват се два до три пъти седмично.
На територията на гр. Етрополе има две хлораторни станиции - на помпена станция „Поповец" и на „Баш Самоков". По селата хлорирането се извършва ръчно. Водата се хлорира денонощно.
Дебитът на водохващанията е значително намалял, вследствие продължителното и непрекъснато засушаване. При максимален дебит 610 Us, общо от всички речни водохващания, в момента е установен дебит 27 Us. от речните водохващания.
При нормални метеорологични условия нуждите на града от питейна вода се задоволяват с дебит от 610 Us, без да се използва изворното водохващане при помпена станция „Поповец",чийто максимален дебит е 300 Us.
В момента като се използва и наличния дебит от изворното водохващане при помпена  станция  „Поповец"  (40  Us),  която  работи денонощно, в резервоарите за питейна вода на гр. Етрополе постъпва вода с дебит 67 Us, което представлява 9% от обичайното количество вода.
При дебита на водата във водоизточниците, установен в момента е видно, че количеството на водата е недостатъчно и създава невъзможност за удовлетворяване нуждите на гражданите.
При така намеления дебит първоначално недостиг изпитваха живущите в кв. 128 и кв. „Вранащица". Захранването на кв. 128 е от резервоар ниска зона. Тръбата за захранването е монтирана на по-високо ниво от дъното, при спадането нивото в резервоара водата не може да достигне до тръбата и намаляването на водния приток се отразява първо на този квартал.
Първоначално режим на водата не се въведе, поради следните причини:
1. Да не се лишава целият град от вода;
2. При спиране на водата в цялата водопроводна мрежа нараства опасността от аварии, при отстраняването, на които допълнително се губи вода.
В следствие на продължителния недостиг на вода за кв. 128, с цел правилното и справедливо разпределяне на водата за всеки жител на града се наложи въвеждането на режим за ползването на питейна вода, обявен със Заповед №РД-15-471/ 26. 09. 2012г. на Кмета на община Етрополе.
Точка 2
Използва се питейна вода за промишлени нужди от следните фирми: -„ММоторс- 1000 куб. м. за месец;
- „Мах-2003" - 600 куб. м. за месец;
- „Етропал" - 700 куб. м. за месец;
- „ Грийн Форест" - м. август-600 куб. м., а за месец септември - 200 куб. м. Изградили са две собствени сонди, от които черпят вода за промишлени нужди.;
- „Евроледър" АД - 300 куб. м. за месец;
- ЕТ „Васил Григоров" - 100 куб. м. за месец;
-  ЕТ „Петко Йотов" - 250 куб. м. за месец; *
- „Делта хим" - 150 куб. м. за месец;
- РПК- 120 куб. м. за месец;
- ЕТ „Нели Витковска" - 50 куб. м. за месец.
Всички фирми имат сключени договори с Водоснабдяване и канализация за ползване на питейна вода, всички имат монтирани водомери и се измерва количеството питейна вода, употребена от тях.
Точка 3
По данни на представители на Регионална Здравна Инспекция в гр. Етрополе на територията на общината са регистрирани единични случаи на заболели от хепатит А и няма предпоставки за наличие на епидемия. Епидемия е налице, когато нови случаи на определено заболяване, при определена популация и през определен период, значително надхвърлят очакването и е налице масово разпространение на заболяването.
Няма наличие на епидемия и в съседните общини. * Извършва се ежедневен контрол на питейната вода. Водата се изследва за съдържание на Хлор и не са установени отклонения от нормативните стойности.
Ежедневно се съобщава на РЗИ - София за заболелите от остри заразни заболявания. При евентуална епидемия има готовност да се предприемат всички, предвидени в закона мерки.
Точка 4
За подобряване качеството на водоснабдяването ще допринесе реализацията на интегрирания инвестиционен проект във водния сектор по оперативна програма „Околна среда". С подмяната на голяма част от водопроводната мрежа ще се намалят значително загубите на питейна вода и ще се намалят авариите.
Ще бъде изработен нов Общ Устройствен План на община Етрополе, съгласно Закона за устройство на територията. В заданието за изработване на плана ще бъдат описани всички проблеми на водоснабдяването и установени възможностите за разкриване на нови водоизточници.

ИНЖ. БОГОМИЛ ГЕОРГИЕВ
Кмет на Община Етрополе