На 31 юли т.г. в рубриката „Имате думата” под заглавието „Тревожен сигнал” качихме читателско писмо, което засяга грамажа на храната, която родителите получават от млечната кухня.
До момента писмото е прочетено от 1103 наши читатели. Във форума са се включили със свои мнения 43 родители-майки на децата.
Писмото и читателските мнения предоставихме на ръководството на Детска ясла, към когото е млечната кухня.


Това е отговора, в който се казва:
Уважаеми родители и абонати на детска кухня гр. Етрополе,
От 28.07.2014 г. храната на децата от 0 до 3 г. се приготвя по нов рецептурник, който отговаря на изискванията на Наредба № 2 от 07.03.2013 г., влязла в сила от 01.09.2013 г., за здравословното хранене на децата от 0 до 3 г. в детските заведения и детските кухни.
Съгласно тази наредба, грамажите на порциите се намаляват за сметка на качеството и енергийната стойност на храната.
Храната на децата се приготвя по меню и рецепти на „Сборник рецепти и ръководство за здравословно хранене на деца до 3-годишна възраст”, който е утвърден от Министерството на здравеопазването с Писмо № 74-01-106 от 05.09.2013 г. като ръководство за внедряване на здравословните принципи в организираното хранене на децата от 0 до 3-годишна възраст.
Сборникът е издаден от издателство „Анубис” и е разработен от широк кръг специалисти по хранене и диабетика, педиатри, специалисти в областта на детското здраве, включително проф. Стефка Петрова, доц. д-р Веселка Дулева, д-р Лалка Рангелова, инж. М. Куртишева, д-р Антоанета Антонова и д-р Камен Николов.
Във връзка с тази промяна, на 06.08.2014 ч., сряда, от 11:30 ч. в малкия салон на НЧ „Тодор Пеев-1871”-Етрополе ще бъде изнесена беседа за храненето на децата от 0 до 3 години, от представител на РЗИ-София.
Желателно е майките да присъстват на тази среща, защото там е мястото да поставяте въпросите, които ви вълнуват.
На 30.07.2014 г. в Детската ясла се извърши проверка от д-р Иван Стоянов – представител на РЗИ-София. При проверката г-н Стоянов ни увери, че трябва да се придържаме към рецептурника и да спазваме Наредба № 2 от 07.03.2013 г. за здравословното хранене на децата от 0 до 3 г.
Уважаеми родители, трябва да знаете, че храната в Детската кухня е обедно меню за вашите деца.
Това, че грамажът е намален, не е приумица на ръководството на Детската ясла. Ние спазваме разпоредбите, които са спуснати от Министерството на здравеопазването за здравословно хранене на децата от 0 до 3-годишна възраст.