Днес 02.11.2012 година откриха Регионалното депо за неопасни отпадъци в регион Ботевград за общините Ботевград, Етрополе и Правец.

Проектът за “Изграждане на регионалната система за управление на отпадъците в регион Ботевград” е по ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА  „ОКОЛНА СРЕДА 2007-2013 Г.”, СЪ-ФИНАНСИРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ ФОНД ЗА РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ по приоритетна ос 2 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за третиране на отпадъци”. Срокът за изпълнение на Договора е 31 (тридесет и един) месеца, считано от датата на влизане в сила на настоящия Договор – 23.11.2010г. т.е. до м.юни 2013г.Строителството е изпълнено предсрочно и отговаря на всички изисквания на нормите и притежава всички съгласувания.
Целта на проекта е подобряване управлението на отпадъците в трите общини чрез създаване на условия за оползотворяване на полезни съставки от отпадъците и подобряване на екологичната обстановка в региона. Като подцел може да се посочи прекратяване на експлоатацията с последваща рекултивация и закриване на съществуващите депа за битови отпадъци.
Изпълнител на строителството -  Обединение "Инфрастрой" – с водещ партньор „Агробилд” АД и партньори „Енерго Ремонт Строй” ЕООД, и „Пътстрой-92” АД . Проектант е Обединение Мегалит ЕООД- Рутекс АД , строителен надзор: Агрико Консулт ООД, консултант по ТП Обединение „Ботевград – СУО – 2011“. Стойността на проекта по договор е 12 835 318,88 с ДДС.
Строителството е в ход от месец януари 2011 година. Договорът е изпълнен предсрочно   с 8 месеца преди крайния срок. Системата за управление на твърди битови отпадъци е първата финансирана по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. Тя е на стойност 14 485 450 лева. Изпълнител на проекта е Обединение "Инфрастрой".
Площта на депото е 121 декара и се състои от две клетки, като едната е изцяло готова с пълния изолационен пакет. Положеното изолационно покритие на дъното на скатовете на клетката, ще предотврати свличането на земни маси и ще спомага за по-лесно оттичане на инфилтрираните води. Запълването на първата клетка се очаква след 12 години, а при правилното използване на компактора, който свива отпадъците до 3 пъти се очаква този срок да се увеличи до 20 години.
Съгласно договора „Пътстрой-92” АД изпълни строителните работи по направата на: земното легло, корекции на речни корита и дерета в обхвата на депото, земни, пътни и асфалтови работи за външен експлоатационен път и вътрешни технологични пътища, охранителни канавки за оттичане на дъждовни води.
Освен това са изградени дренажни системи за пречистване на събрания инфилтрат, след което пречистените води ще бъдат използвани за оросяване на депото.
Тези две мерки ще осигурят три пъти по-голяма сигурност за опазване на почвата от замърсяване.