Лентата на новото регионално депо за битови отпадъци в Ботевград прерязаха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Нона Караджова, Реналдо Мендметс – генерален директор „Регионална политика” към ЕК, Джордж Кремлис – генерален директор „Околна среда” към ЕК, и кметът на Ботевград Георги Георгиев.
На церемонията по откриване на депото премиерът Бойко Борисов каза: ”Когато виждаме, че кметовете работят, нормално е и държавата да помага. Близо до депото се изгражда сепариращата инсталация. След като тя бъде готова, се надявам, че от структурата на ГЕРБ ще направят една оборка на района, защото на много места има нерегламентирани сметища, които загрозяват тази красива природа. Министър-председателят каза още, че се надява в следващите месеци подобни системи за депониране на отпадъци да бъдат открити и в други населени места.
„Искам да поздравя Община Ботевград която първа завърши проекта, който се финансира от Оперативна програма „Околна среда” в областта на управление на битовите отпадъци. Успоредно със строителството на този обект общината направи и една много важна инвестиция - чрез публично-частно партньорство изгражда инсталация за оползотворяване на  битовите отпадъци. Тя се намира близо до депото. Чрез нея в най-скоро време общината ще постигне европейските цели, които за страната са поставени към 2020 година. Това осигурява на жителите на трите общини съоръжение за 30 години напред”, каза Нона Караджова
Кметът на Ботевград Георги Георгиев благодари на премиера, на министъра на околната среда и водите и на представителите на Европейската комисия за оказаната финансова помощ. „От девет години се мъчим да решим проблема с отпадъците в Ботевград. Това стана възможно преди две години с активната помощ на Министерството на околната среда и водите и лично на г-жа Нона Караджова, и, разбира се, с благословията на министър-председателя, за да можем днес да открием новото съоръжение.
В знак на благодарност Георги Георгиев награди представителите на ЕК - Реналдо Мендметс и Джордж Кремлис, с почетен вимпел на Община Ботевград.
„Присъствието ми тук е предшествано от известна история. През пролетта бях тук с кмета Георги Георгиев, за да погледна какво става. Тогава получих обещание от него, че работата ще бъде привършена в края на октомври. Действително кметът удържа на думата си. Откриването на системата за отпадъци в Ботевград доказва, че при добро съдействие между Министерството на околната среда и водите и общините подобни проекти могат да бъдат изпълнявани предсрочно. За мен бе прекрасно да науча, че община Ботевград изпълнява още 12 проекта и съм сигурен, че и те ще бъдат приключени в срок или предсрочно. Чудесно е да съм свидетел на това как парите на данъкоплатците в Европейския съюз отиват по предназначени”, заяви Реналдо Мендметс.  
Своите поздравления за реализацията на проекта поднесе и Джордж Кремлис. „Това е огромно постижение. Много сме щастливи, че сме свидетели на напредъка и на очаквания резултат, който е изключително важен за околната среда в България. Надяваме се, че този добър пример, при който общественият сектор, общината и частни инвеститори са съчетали усилията си, за да осъществят един проект, ще бъде последван и от други общини”, каза той. 
Проектът в Ботевград е реализиран 8 месеца преди крайния срок. Системата за управление на твърди битови отпадъци е първата финансирана по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. Тя е на стойност 14 485 450 лева. Изпълнител на проекта е Обединение "Инфрастрой".
На откриването бяха също зам.-министрите на околната среда и водите Ивелина Василева и Евдокия Манева, Марина Кирилова- ръководител „Управление и организация „ на ОП „Околна среда”, депутатите Даниел Георгиев, Емил Димитров, Светлин Танчев, областният управител Красимир Живков, Линко Лилов-координатор на ПП ГЕРБ за Софийска област, кметът Георги Георгиев и цялото общинско ръководство, кметовете на съседни общини – Румен Гунински, инж. Богомил Георгиев, на Самоков Владимир Иванов, Венета Гергова-заместник-кмет на община Етрополе, общински съветници и други.
Текст и снимки: botebgrad.com – ботевградска секция