Върховната касационна прокуратура не поддържа протеста на Софийската градска прокуратура по делото срещу Красимир Георгиев, обвинен за лъжесвидетелстване. Това каза прокурор Явор Генов на днешното заседанието по делото във Върховния касационен съд, цитиран от в. Труд.

През февруари Софийският районен съд осъди плевенчанина на 2 години условно, но на 31 май Софийският градски съд отмени присъдата и Георгиев, известен още като Черния, бе оправдан.

Делото пред върховните магистрати е образувано по жалба на Софийската градска прокуратура, която иска поради допуснати нарушения на материалния и процесуалния закон делото да бъде върнато на въззивната инстанция за ново разглеждане.

Прокурорът Генов не е оттеглил протеста, но и не го поддържаше пред ВКС. Той посочи, че връщането на делото няма да спомогне за установяване на обективната истина. Върховният касационен съд ще реши в срок.

Скандалите, свързани с плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, избухнаха през 2009 г., когато прокуратурата започна работа по сигнал за купуване на гласове на висши магистрати.

Освен по делото за лъжесвидетелстване Красимир Георгиев беше оправдан от Софийски градски съд през април т.г. и по дело за укриване на данъци. Това решение на съда не беше публично и беше прочетено при закрити врата, а за оправдаването си съобщи лично Георгиев.

Очакваше се срещу него да бъде заведено и дело с обвинение за търговия с влияние в съдебната система обаче разследването беше прекратено и не стигна до съдебната зала.