Обсерваторията в Рожен ще получи 120 000 лева от Министерство на земеделието и храните относно горите и 150 000 лева от МОСВ от двата договора, които се подписват. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща с ръководството на обсерваторията и двамата ресорни министри.

Доц. д-р Таню Бонев, директор на Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория, изрази опасение, че докато се извършват допълнителните дейности, може да бъде пропусната някоя звезда или астероид. „Аз мисля, че няма да пропуснете и звездите, защото това, което ще правите, е да наблюдавате и влиянието и върху горите, околната среда, така че два договора подписваме днес и така, както сме казали и повтарям – БАН си има свой бюджет и той трябва да се грижи за своите институти, но след като са я докарали дотук, два допълнителни договора – възлагаме им работа, за да могат да си изкарат парите – 120 000 от МЗХ относно горите и 150 000 от МОСВ”, каза Борисов.

„Единият договор е подписан, днес ще получите парите, за да си платите заплатите, режийните и тока, а с другите решавате съответно и данъчната си дейност. В същото време - министърът на образованието, ако имате необходимост от още пари, за да не изпуснем някой астероид или някой взрив за след десет години, сме готови да ви дадем целево от Министерство на образованието веднага пари, за да не изпуснем никакъв взрив на звезда при ядрения й синтез. Така че - направете ми сметка допълнително колко ще ви отклони вниманието това, че ще се занимавате с тези два проекта и толкова пари ще ви дам допълнително през образованието, за да не пропуснем никоя звездичка в планетата, да сме на бойния си пост – нито астеороид, нито звездичка. 10 000 – 20 000 – 30 000 допълнително колкото трябват целево ще ви ги дам, за да не пропуснем нещо в небето”, каза Борисов.