Бившият президент Петър Стоянов е кандидатът на СДС за член на Конституционния съд. Това обяви след заседанието на НИС на СДС лидерът на партията Емил Кабаиванов.

С безспорния авторитет и морал, който притежава Стоянов сме убедени, че той ще бъде естествения председател на КС. Направихме тази номинация, защото за СДС това е най-естествената номинация. Той доказа, че по време на прехода за 23 г. има фигури, които са морални стожери, които са направили така, че България да бъде член на ЕС и НАТО, каза Кабаиванов.

За нас в СДС, Петър Стоянов трябва да внесе спокойствие, да помогне на международния имидж на България нарушен от скандала с Венета Марковска. СДС предлага най-достойния си член, защото той трябва да помогне и на България, каза лидерът на СДС. След този скандал има опасност за орязване на фондовете за България. Ако излезем с достоен изход от тази криза ще решим проблемите пред страната, заяви Емил Кабаиванов.

Номинацията не е търсене на работа на един бивш президент, а отдавайки голямо значение на функцията член на КС. Това е изключително престижна и задължаваща позиция. Приятно ми е, че СДС се сети за мен, каза Петър Стоянов.

Последните 3 г. съм ангажиран с международна активност и напускането ще предизвика сътресения. Необходими са ми три дни, за да премисля това предложение, за да мога да реша за себе си как мога да приключа международните си ангажименти, за да не предизвика сътресения с хората и организациите, с които работя, каза Стоянов.

Емил Кабаиванов потвърди, че Бойко Борисов научава за номинацията на Петър Стоянов в момента на пресконференцията. Депутатите от СДС, които са членове на ПГ на Синята коалиция ще внесат предложението за гласуване в зала, заяви лидерът на СДС. Съгласието на ГЕРБ да подкрепи номинацията на СДС не означава, че ще влизаме в следизборни коалиции с ГЕРБ. На изборите ще се явим със собствената си регистрация, категоричен е Кабаиванов.