БСП ще подаде жалба днес срещу решението на Централната избирателна комисия относно процедурата за определяне на състава на секционните избирателни комисии за провеждането на националния референдум на 27 януари догодина. Това съобщи пред  журналисти депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

От левицата са обжалвали и решението на ЦИК за съставянето на районните избирателни комисии.  Районните избирателни комисии от последните парламентарни избори от 2009 г. трябва да организират и референдума, каза Мая Манолова. Според нея в момента ЦИК дописва, променя и подменя закона за референдумите. ЦИК законодателства, тя се е превърнала в своеобразен законодателен орган, който подменя законите по начин, който обслужва ПП ГЕРБ, коментира Манолова. ЦИК остава същата, а започва подмяна на районните избирателни комисии в съответните области, посочи заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков. Той отбеляза, че ЦИК продължава да приема протоколни решения, които не подлежат на съдебен контрол.

От левицата настояват всички актове на ЦИК да подлежат на съдебен контрол, както и Народното събрание да приеме промени в Изборния кодекс, които да гарантират законосъобразното провеждане на следващите парламентарни избори. Михаил Миков коментира и друг казус. Тези дни са проведени избори в село Радовене, община Роман, където в момента има 280 жители, каза той. По закон е ясно, че когато са под 350 души, не трябва да се провеждат избори, а се назначава кметски  наместник, отбеляза Миков. ЦИК обаче приема в минало време, че ще се провеждат избори, защото към момента на редовните избори е имало 350 души, обясни той. Целта е много прозрачна, защото местната власт не е на ГЕРБ, смята Миков.