Помещенията за задържане в Районно управление „Полиция” – Ботевград са изцяло ремонтирани. Церемонията по официалното откриване се състоя тази сутрин в присъствието на Веселин Вучков – зам.-министър на Министерството на вътрешните работи, комисар Николай Николов, директор на Областна дирекция на МВР, главен инспектор Иван Иванов, директор на дирекция УССД – МВР, Красимир Ципров, председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание, Красимир Живков, областен управител на Софийска област, Георги Георгиев, кмет на Община Ботевград, Йорданка Лалчева – председател на ОбС – Ботевград, представители на фирмата изпълнител на обекта. 

„Една от първите инструкции, която подписахме като ново ръководство на вътрешното министерство на 15 септември 2009 год., беше точно новата инструкция за местата за задържане в българска полиция. След правната база беше много важно да начертаем и някакъв план за територията на цялата страна, за да можем да направим арестните помещения в българската полиция по стандарти, които са абсолютно задължителни за държава-членка не само на Европейския съюз, но и на Съвета на Европа от 1992 година. Защото един от най-важните белези за това, че се спазват елементарни човешки права е точно качеството, мебелировката, оборудването в арестните помещения, в които се задържат краткотрайно нарушители по Закона за МВР, известното 24-часово полицейско задържане”, каза зам.министър Вучков на откриването на арестния блок.
Той подчерта, че през настоящата година за подобряване на условията в арестните помещения на 11 сгради в 6 областни дирекции са разходвани 1 130 000 лева от бюджета на вътрешното министерство. „До края на тази година ще приключат ремонтите в помещенията за задържане в Бургас – РУП – Поморие и РУП Карнобат и РУП Царево, Варна – Трето РУП, РУП Русе, РУП Сливен. През 2013 година ще бъдат ремонтирани помещенията в десет сгради на седем областни дирекции в страната. За тази цел са заделени 660 000 лева”, съобщи Веселин Вучков.      

Полицейското управление в Ботевград е третото на територията на Софийска област с изцяло реновиран и модернизиран арестен блок. Застроената площ на зоната за задържане е 153 кв.м. Тя е самостоятелна с минимален достъп на външни лица. Арестният блок се състои от четири помещения за задържани лица, стая за разпит, стая за разпознаване, помещение за веществени доказателства и склад. Предвидени са и система за видеонаблюдение, алармена инсталация, пожароизвестяване и паник бутон.
Всички подобрения и иновативни решения са проектиране след съгласуване със служителите, работещи в РУП, и базирани на практическия им опит и наблюдения.
 
Ремонтът на арстения блок е финансиран изцяло от бюджета на Министерството на вътрешните работи, като за целта са отпуснати 92 000 лева. Благодарение на прецизната работа на проектантите и чрез рационализации изпълнението му е сведено до 71 616 лева. Икономисаните средства са използвани за други неотложни ремонти.

Ремонтът на арестния блок е извършен от фирма „Гарантстрой” с технически ръководител Генка Партениева.