Във вторник, 27 ноември т.г., Общинският съвет проведе 19-то редовно заседание в присъствието на всичките 17 членове.
Преди да започнат работа по дневния ред беше извършена процедура по изпълнение на решенията на Общинската избирателна комисия за предсрочното прекратяване пълномощията като общински съветник на Николай Огнянов Билев.
Председателят на Общинския съвет Христо Андреев прочете решенията на Общинската избирателна комисия по предсрочното освобождаване на Николай Билев и попълване на състава на общинските съветници от листата на БСП с Давид Георгиев Давидов. След като положи клетва пред председателя на Общинския съвет и подписа клетвения лист, Давид Давидов се включи в работата на сесия.
Сесията започна с предложение на Мила Манчева т.3 от предварително обявения дневен ред, касаеща преименуването на детските градини и детската ясла в Етрополе, да отпадне за разглеждане и се предложи наново на една от следващите сесии. За отпадане на тази точка е решението и на Комисията по образование. Предложението не беше прието.
Д-р Валентина Николова предложи към дневния ред да се включи разглеждане на предложение за предоставяне на парични помощи по постъпили заявления след окончателното определяне на дневния ред. Предложението беше прието.
Боряна Керемидска, съветник от групата на БСП, направи предложение за нова точка, с която Общинският съвет да задължи кмета инж. Богомил Георгиев да представи Програма за управление през мандата, а до 31 януари да внесе информация за изпълнението на програмата си след изтичането на 1 година от полагането му на клетва като кмет на Общината. Предложението не беше прието.
Председателят на ОбС Христо Андреев направи следващото предложение за допълнение към дневния ред, касаещо промени в решение на Общинския съвет, свързано с промяна на състава на постоянните комисии, в които влизаше Николай Билев. Предложението беше прието и се разгледа като последна точка от дневния ред. Неговото място беше заето от новия съветник Давид Давидов.
Какви бяха конкретните решения от дневния ред?
По първа точка кметът инж. Богомил Георгиев предложи за приемане на Общинска дългосрочна програма за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници и биогорива.
Преди да започне разглеждането на тази и следващите точки от дневния ред Боряна Керемидска прочете декларация от името на групата на БСП, с която остро се осъжда поведението на кмета инж. Богомил Георгиев по повод организиране на срещите на народния представител Кирил Добрев и осигуряването на места за срещите с гражданите в селата Брусен, Лопян и Ямна, като е забранил предоставянето на читалищните салони. По този начин кметът се намесва грубо в работата на читалищата в тези село, с което доказва, че не е надпартиен, а партиен кмет.
След декларацията се започна работата по дневния ред.
По първото предложение от дневния ред на кмета инж. Богомил Георгиев се изказаха д-р Иван Герчев, който подкрепя предложената програма; Пенко Нинов – не е ясно кой е изработил програмата и поиска да бъде изяснено това. В програмата се цитира използването на отпадъчна биомаса, а на практика се изразходват дърва, необходими за отопление на населението. Боряна Керемидска изказа предложението да отпаднат някои от текстовете на програмата, касаещи ролята на Общинския съвет по контрола за нейното изпълнение. Това, според нея, е задължение на кмета. Предложението й беше прието. С 10 “за” и 7 “въздържали се”, програмата беше приета.
Втората точка включваше приемането на Краткосрочна програма за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници и биогорива. След направените обсъждания, програмата също беше приета от общинските съветници.
Третата точка от дневния ред относно предложението за преименуване на детските градини и на детската ясла в Етрополе, се оказа повратната точка в поляризиране на мненията на общинските съветници.
Предложението за промяна на имената им направи кметът инж. Богомил Георгиев, което обоснова с извършените ремонтни дейности със средства на Общината с цел повишаване на енергийната им ефективност и постъпили докладни записки от ръководителите на детските заведения за промяна на имената, в унисон с обновения им вид. Новите имена качихме неотдавна на нашия сайт.
Първо изказа своето мнение общинският съветник Владимир Александров, който е против начина на смяната на имената, без мнението на родителите, без предварително обществено обсъждане и няма решения на педагогическите съвети.
Д-р Иван Герчев се изказа “ЗА” смяна на имената, като подчерта, че знае значението на предишните имена и на конкретните хора. На политическа основа е съгласен с противниците на смяната, но е по-добре децата да казват, че са в детска градина с име по-близко до детското им мислене и представа.
Д-р Валентина Николова също подкрепя промяната на имената, като изразява и мнението на тяхната комисия, която е съгласна с предложението на кмета за преименуване на детските заведения. Що се касае до уважението към хората, чиито имена бяха до сега, на тяхно име са кръстени улици има и паметници, така че не се омаловажава и обругава тяхната памет.
Председателят на комисията по образование Мила Манчева обясни, че на комисията са обяснени заслугите на хората, чиито имена носеха детските заведения, но смята, че мотивите за преименуване не са сериозни и затова предложи тази точка да остане за следващото заседание.
Боряна Керемидска прозира ново политическо целесъобразно решение с промяна на имената на детските заведения и се цели да се отдалечи паметта на хората от досегашните имена. След което запозна общинските съветници с биографични данни на Мария Мишева, по чиято инициатива е започнало изграждането на детски градини в Етрополе и на останалите три млади жени, загинали за своите идеали, които са носили в сърцата си. Според нея, кметът е пренебрегнал решенията на съветниците, като е окачил табелите с новите имена преди днешното решение.
Според Милчо Цацов всяко именуване и преименуване е съпроводено с много страсти, но мотивът за преименуването сега заради ремонтни работи е несериозно. Според него по тази причина трябва да се промени и името на СОУ “Христо Ясенов” където има най-голям ремонт.
Кметът инж. Богомил Георгиев защити своето предложение, като каза, че имената са обсъдени и предложени от педагогическите колективи.
Последно предложение направи д-р Иван Герчев, на името на Мария Мишева, като радетел за изграждането на детски градини, да се направи фондация за събиране на средства за подпомагане на сегашните детски градини.
С 10 “ЗА”, 6 “ПРОТИВ” и 1 “ВЪЗДЪРЖАЛ СЕ” беше прието първоначалното предложение и детските заведения в Етрополе са вече с нови имена.
В обяснението за отрицателен вот Пенко Нинов каза, че е гласувал против, защото /цитирам/  “сме поставени пред свършен факт, общината да прави каквото си иска, а ние да узаконяваме решенията, след като вече са изпълнени”.
По останалите точки от дневния ред общинските съветници гласуваха без дебати направените предложения.
Съветниците допълниха нова точка към предишно тяхно решение за оклада в детските заведения, като прибавиха към списъка и полудневната детска градина с оклад от 1 лев.
Съветниците упълномощават кмета на Община Етрополе да подпише Запис на заповед, без протест и без разноски, платим на предявяване в полза на ДФ „Земеделие" - Разплащателна агенция в размер на 3 074 337.20 лв. (три милиона седемдесет и четири хиляди триста тридесет и седем лева, 20 ст.) за обезпечаване на 110 % от авансово плащане по договор за отпускане на финансова помощ № 23/321/01131 от 19.11.2012 г. по мярка 321 "Основни услуги за населението и икономиката в селските райони" за проект „Реконструкция и модернизация на спортен комплекс „Чавдар" с изграждане на спортна зала за хора с увреждания - гр. Етрополе".
С отмяната на Решение № 18 от 2007 година, съветниците дадоха съгласието си да се създаде “Доброволно формирование – Етрополе” в състав от 15 човека за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации и отстраняване на последствията от тях на територията на Община Етрополе.
Направиха се и съответните промени в съставите на постоянните комисии, като на мястото на Николай Билев, беше решено да се включи новият общински съветник Давид Давидов. 

Останалите точки от дневния ред касаеха процедури с имоти, сгради, възстановяване на земеделски земи, чиито решения заинтересованите лица могат да намерят на сайта на общината или в съответния отдел на Общинска администрация.