Microsoft съобщи, че ще инвестира в образованието нови 250 млн. щатски долара през следващите 5 години. Така общата инвестиция на компанията в сектора ще достигне 750 млн. щатски долара за над 15 години, стана ясно на годишния форум на програмата „Партньори в познанието” в Прага.
                      
На форум в Прага Microsoft обяви, че ще инвестира нови 250 млн. долара в образованието (снимка: Global Forum Event Photos)                       

Компанията цели да увеличи броя на участниците в програмата от 20 млн. на 75 млн. учители по света до 2018 г. Предвижда се обхватът на програмата да се разшири извън 119-те държави, които в момента участват в нея. Проучвания показват силна връзка между образованието и икономическия растеж.

„Толкова много от нас трябва да благодарят на страхотния си учител за своите постижения”, заяви Бил Гейтс, председател на Microsoft. „Започнахме тази програма преди почти 10 години с убеждението, че образованието е основно човешко право и най-важната инвестиция в общото ни бъдеще", допълни той.

Чрез „Партньори в познанието" Microsoft подпомага обучението на над 11 милиона учители и достига до повече от 200 милиона студенти в световен мащаб от 2003 г. до сега. Програмата подкрепя учителите и правителствата в техните усилия за изграждане на успешни ученици чрез придобиване на дигитални умения и иновативни обучителни практики. Тя се развива в рамките на световната инициатива на Microsoft за корпоративно гражданство YouthSpark, която има за цел да създаде възможности за образование, заетост и предприемачество за 300 милиона младежи по света.

"Трансформация в образователните практики е една от най-трудните задачи за училищата и учителите”, заяви Джеф Дейвис, директор на Varsity College в Куинсланд, Австралия. "Всички говорят за обучението на 21 век, но малцина са успели да извървят прехода от теорията до реалните нововъведения, където учениците наистина използват наличните технологии всеки ден и педагогиката се надгражда с едно ниво”, посочи той.