Наблюдаваното от Брюксел дело за източване на пари от програма САПАРД и за изпирането им трябва да тръгне отначало през 2013 г. Така 5 години след старта на съдебната сага, която предизвика не един скандал, тя пак ще е на изходна позиция, пише "Труд".

Това са плановете на прокуратурата, но те няма как да се осъществят, ако Върховният касационен съд (ВКС) не върне делото за пране на пари. В момента случаят "САПАРД" е разделен на две дела. Първото е за източване на 7,5 млн. евро, а второто - за пране на същите.

Първото дело в момента е върнато на прокуратурата от Софийския апелативен съд, след като първата инстанция осъди бизнесмена Марио Николов и още 7 души. Проблемът идва основно от второто дело - за прането на парите. По него Софийският градски съд призна петима от подсъдимите за виновни - сред тях и Марио Николов. Оправдан бе единствено бизнесменът Людмил Стойков.

Втората инстанция обаче оправда всички. Апелативният прокурор Стойчо Ненков не протестира срещу оправдателните присъди на Николов и Стойков на трета инстанция. Това предизвика скандал в прокуратурата. Срещу Ненков тръгнаха разследване и дисциплинарно производство. "Водят се разпити и се правят експертизи дали Ненков е имал достатъчно време да се запознае с делото", обясни изпълняващият функциите на главен прокурор Бойко Найденов.

Сега се очаква ВКС да позволи връщането на второто дело - за прането на пари, на прокуратурата. Обвинителите настояват за това, за да могат да обединят случая "САПАРД" пак в едно общо дело, включващо заедно и източването, и прането на пари. Това ще изисква нов обвинителен акт, в който да бъдат събрани на едно място престъпният произход на парите и прането им. Ако ВКС не приеме тези аргументи, отначало ще тръгне само делото за източването на 7,5 млн. евро.