Публикуваме официалната позиция на кмета Георги Георгиев по повод изказването на депутата Драгомир Стойнев, поместено в статията „БСП отказа да освободи общинското помещение, което ползва за клуб”.

Във връзка с публикувания материал „БСП отказа да освободи общинското помещение, което ползва за клуб”, искам да заявя или по скоро да дам един простичък съвет на господата Добрев и Стойнев - да се въздържат от това да дават оценки, че Ботевград е един феодален град. Когато правят такава оценка и публични публикации по този въпрос, ги съветвам първо да прочетат що значи "феодал" и "феодализъм" и ако разберат след това що значи "феодал" и "феодализъм", трябва да им стане ясно, че в Ботевград няма феодал и няма личности, които налагат феодални отношения. В Ботевград има кмет, избран да управлява трети мандат поред от избирателите на общината. Единствената и основна причина това да се случи е, че той не е феодал и не е позволявал през последните десет години някой да проявява феодални наклонности, и да утвърждава такива сред обществеността на Ботевград. Напротив - Ботевград и Ботевградска община са един съвременен град и съвременна община, в които се работи, живее и развива по съществуващите закони на Република България. В Ботевград се строят училища, църкви, детски градини, спортни зали, домове за възрастни хора, ледени пързалки, нови площадни пространства, благоустрояват се улици, пенсионерите ползват редица социални привилегии, младите майки, които раждат бебета на общината, получават еднократни помощи от общината, подиумите на десетте читалища в общината са пълни с танцуващи деца, младежи, самодейци. Всичко това, уважаеми народни представители Добрев и Стойнев, не се върши от феодали и за хора, живеещи във феодална обстановка. Напротив - всичко това се върши от един нормален кмет, избран от хората, който на Вас не Ви харесва, но важното е, че хората ме харесват такъв, а не такъв, какъвто съм представен от Вас. Вие имате някакви такива зачатъци и аз не се учудвам, за това че преди няколко дни в телефонен разговор с лице от Ботевград Вие, г-н Добрев, сте препоръчал да не си купува нищо в Ботевград, че след шест месеца ще дойде 9-ти септември и всичко ще бъде национализирано. Аз съм убеден, че и след шест месеца в Ботевград ще продължава всестранния ни подем и развитие на града и общината. Зная откъде са продиктувани за пореден път Вашите болежки и защо за пореден път нападате кмета на Ботевград за всички Ваши партийни неудачи на територията на общината.

Господа Добрев и Стойнев, запишете си, защото Вие трудно помните, че преди 4 год. кметът на община Ботевград Георги Георгиев с нито един документ не е разпоредил да се извърши продажбата на партийния клуб на БСП в община Ботевград, който повече от 10 години се намираше и функционираше в една от сградите в централната част на Ботевград - на пл. „Саранск”, на 4 етаж в така наречената бивша сграда на "Профсъюзите". Позволявам си да Ви напомня, че преди 4 год. Вашият областен управител извърши продажба на партийния клуб на БСП и на партийния клуб на НДСВ в Ботевград. Така Вие, с Вашето управление на Тройната коалиция и на Вашия областен управител, оставихте без клубове НДСВ и БСП. За тази продажба никой не е питал и не се е съобразявал с кмета на Ботевград дали тези организации ще останат без партийни клубове, така че не продължавайте да заблуждавате Вашите партийни членове защо сте останали без партиен клуб. Причината не е в кмета Георгиев, кмет на община Ботевград, а е в собствената Ви лакомия.

Водени от такива като вас, продадоха Вашите клубове преди 4 год., а не кметът Георгиев и община Ботевград. Кметът Георгиев, воден от чувство на уважение към редовите членове на БСП в Ботевград, временно отстъпи и сключи договор с Вашата местна структура в лицето на Вашия председател и предостави помещение за последната година, като в разговор с тях им беше казано, че това помещение е включено в програмата за продажба на общински имот. Те могат да ползват това помещение до 2012 год. и като много други партии те трябва да си осигурят помещение под наем, тъй като общината не разполага с такъв сграден фонд. Ръководството на местната организация на БСП не успя да си намери помещение, поради това че не си осигури финансови средства за заплащане на наем, и кметът сключи договор и за 2012 год. да ползват това помещение. Като на срещата, провела се с ръководството на местната структура на БСП, бе отново заявено да си осигурят това помещение. Изтече и втората година, мисля че оттук нататък няма нужда да обяснявам защо местната структура на БСП остава без клуб.

Господа Добрев и Стойнев, във връзка с Вашите изявления си позволявам да Ви дам следния съвет - не чакайте 9-ти септември, тази дата си остава светла в историята на българския народ, дата, след която завинаги си замина фашизмът от територията на България, дата, с която не провеждайте демагогия и популизъм.

Кметът на община Ботевград не е предоставил клубове на политически партии като ГЕРБ, РЗС, АТАКА и др. Вярно е, че в закона е казано общината да осигури помещения за такива клубове, но е указано, ако има такива, а в момента общината няма такива. Вие сами си продадохте партийните клубове и заедно с Иван Костов разпродадохте всичко в държавата и Ботевград.

През последните години в Ботевград се продават празни парцели - ливади и незастроени площи, по законите на България и с решения на Общински съвет – Ботевград. Получените средства се инвестират в изграждането на нови обекти.

Г-н Добрев, позволявам си да Ви дам още един съвет - точно от Вашите уста е не само смешно, а бих казал и трагично, да говорите за морал на кмета на община Ботевград. Лично аз, като се обърна назад - в целия ми трудов път и житейски такъв, никога не съм откривал неморални действия, извършени от мен. Такова действие не беше и отправеното от мен официално писмо в края на 2002 год. до ръководството на местната структура на БСП, в което изказвах написано и открито личните си съображения за несъгласие със стила, начина и метода на ръководството на местната структура. За разлика от много други аз го написах, подписах, изпратих и заявих накъде и как ще продължавам пътя си. Всичко, което съм изградил и постигнал в живота си, е направено с личния ми труд и ясното съзнание какво върша, с подкрепата на моето семейство и добрите ми приятели. Аз, г-н Добрев, не лъжа и не лицемернича в работата и в обществото. Обърнете се назад и сам преценете докъде и колко сте морален, когато говорите за морал. Няма да изпадам в подробности, за да не си помислите, че храня към Вас чувство на омраза и реваншизъм. Млад сте и съм убеден, че все някога ще се освободите от негативни пристрастия към хората, които срещате по улиците или показват нещо повече от Вас.

Георги Георгиев
Кмет на община Ботевград