Григор Димитров достигна своя първи финал на ниво ATP! Българинът надигра Маркос Багдатис в полуфиналите на турнира в Бризбейн - 6:3, 5:7, 7:6(5). Досега български представител при мъжете не бе достигал толкова предна фаза на подобен турнир от веригата на ATP!

С този си успех Григор Димитров си гарантира, че от новата седмица ще реализира ново рекордно класиране в световната ранглиста и има шансове да влезе в топ 40!

Гришо започна отлично мача и успя да пробие още в първия сервис гейм на Багдатис. Освен това спечели убедително своите подавания и съвсем уверено поведе с 3:0 гейма за 8 минути. Трябва да се отчете все пак, че и кипърецът допусна не малък брой непредизвикани грешки в разиграванията.

Българинът спаси 3 точки за пробив малко по-късно и това се оказа решително за съдбата на първата част. До края на сета Димитров започна да вкарва повече първи начален удар и след 45 минути игра, затвори с 6:3. Само в тази част Димитров реализира шест аса.

На старта на втория сет Димитров успя да пробие за 2:1, след като Багдатис допусна двойна грешка при решителната точка! Така след малко под един час игра българинът взе аванс от сет и сериозна преднина във втория.

За съжаление Багдатис успя да го върне още в следващия гейм за 2:2. При решителното разиграване Димитров пропусна да вкара в корта воле в близост до мрежата. Григор има наистина за какво да съжалява, тъй като пропусна и два шанса да пробие за 3:2 в своя полза.

Още по-неприятно се получи в края на сета. При 6:5 за Багдатис той успя да реализира нов пробив или по-точно при решителната точка, Григор направи двойна грешка и му го подари.

В решителния трети сет Багдатис поведе с 1:0 гейма и имаше две точки за пробив в подаването на българина. Младият ни талант обаче показа характер и класа и ги спаси със стил. При 4:4 Димитров стигна до възможност да пробие, но бившият финалист от Australian Open я спаси с добър сервис.

Логично се стигна до тайбрек. В него Гришо стигна до 5:4 точки и сервис за приключване на мача. Първия си мачбол той получи при 6:5 и успя да го реализира, след което бурно изрази радостта си. Това е втори негов успех над Багдатис от три мача.

"Ето затова ставаше въпрос," изкрещя веднага след последната точка Гришо и получи бурните аплодисменти на доволната от видяното на корта публика.

За Димитров това е първи финал на АТР в неговата кариера, след като до момента имаше три загубени полуфинала. Той ще спори за титлата с Анди Мъри. Двамата имат 1 мач помежду си - шотландецът печели в Банкок през 2011-а година в два сета.

Около 09:00 часа българско време пък Григор Димитров и партньорът му на двойки Кей Нишикори ще се изправят срещу тандема Марсело Мело (Бразилия) – Томи Робредо (Испания).