В много отношения ГЕРБ върна страната не с години, а с десетилетия назад. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев в изказване в началото на първото за годината пленарно заседание на парламента.

Станишев определи изказването на председателя на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев като „Късно е, либе, за китка”. „Щеше да е много впечатляващо това изказване, ако беше направено в средата на мандата на това управление. Управлението на ГЕРБ е тотално отрицание на диалога, на компромиса, на баланса на вижданията на различните парламентарни сили. Да бяхте показали желанието за диалог преди година. За последната година от 25 предложени от Коалиция за България законопроекта е приет само един”, каза Станишев.

Необходима е дълбока, радикална промяна. Дойде време за отчет на свършеното от вас пред върховния съдник – българските граждани, каза лидерът на БСП. Той се обърна към управляващите с думите: „Вие постоянно отхвърляхте свършеното преди вас. В много отношения ГЕРБ върна страната не с години, а с десетилетия назад”.

„ГЕРБ обеща повишаване на доходите и създаване на нови работни места – прекрасно обещание, но вие увеличихте бедността, доходите намаляха, защото инфлацията е много по-голяма от увеличенията, които направихте в някои сектори. Бизнесът е подложен на системен рекет – политически и икономически. Нямаме свободна пазарна икономика, имаме дирижирана икономика”, заяви Станишев.

60 социални права са отнети на хората. Връзвате бюджета на гърба на хората, каза той. Ако ви имат доверие, защо не ви пускат в Шенген?, попита Станишев. Той подчерта, че страната се нуждае от радикална промяна на управлението.