Референдум ще има, въпреки паниката на управляващите, заяви пред журналисти депутатът от "Коалиция за България" и бивш  министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. 770 хиляди подписи на български граждани не могат да бъдат игнорирани от нито едно правителство, включително и от това на ГЕРБ, посочи той.

Така Овчаров коментира днешното искане на РЗС парламентът да отмени решението си за националното допитване. Референдум ще има и той вече ще бъде политически - за управлението на ГЕРБ, а не чисто експертен - за АЕЦ "Белене", защото това управление вече струва прекалено скъпо на българските граждани, каза Овчаров.

Депутатът от левицата коментира и опит за противопоставяне АЕЦ  "Козлодуй" на АЕЦ "Белене". Част от говорителите на ДСБ вчера са се опитали да пропагандират тези идеи и в Козлодуй, там са ги поизгонили и поосвиркали, каза Овчаров. Той припомни стратегията на правителството на Иван Костов от 1999 г., която предвиждала изграждане на нова ядрена мощност. По думите му, за това  трябвало да бъде оценена площадка, която започва с "б" и завършва с "не". Колегите от т. нар. Синя коалиция ще трябва да  решат дали са патерица на ГЕРБ, или са наистина опозиция, коментира Овчаров.

Според него се спекулирало и с това, че изграждането на АЕЦ "Белене" ще доведе до затваряне на топлоелектрическите централи. До 2002 г. България имаше почти 4000 мегавата ядрени мощности и това въобще не пречеше на работата на топлоелектрическите  централи, отбеляза Румен Овчаров.