Отлежаващ законопроект е увеличението на заплатите на първите трима в държавата - президента, премиера и председателя на парламента. Той е свързан със Закона за държавния служител и държавната администрация. Това каза в сутрешния блок на БНТ министърът на финансите Симеон Дянков.

Ще изчакаме по-добри времена, за да вдигнем заплатите на държавната администрация. На тази идея се възпротиви не само опозицията, а и самият Борисов, посочи Дянков.

Той посочи още, че бивши висши чиновници по времето на Тройната коалиция са прибрали сериозни пари от участие в различни управителни съвети на държавни компании. Кирил Ананиев, който беше зам.-министър на финансите, е получил половин милион лева от това, че е бил член на различни управителни съвети на държавните търговски дружества. Овчаров - също, както и много приближени на Станишев. "Ние забранихме да си в повече от един управителен съвет и да получаваш допълнителни пари", каза Дянков. В началото на миналата година направихме нов закон за държавната администрация, след това направихме закон за държавния служител и това беше третата стъпка, третият закон за политическите кабинети в министерствата, за областните управи, за кметствата.

Около 2000 лева получават всички директори по време на нашето управление. След като вдигнем други доходи, ще вдихнем и заплатите на управниците, каза Дянков. Той смята, че този проблем ще бъде разгледан от следващия парламент.

"Всеки ден ние се опитваме да направим нещо положително. Това е, което съм научил от премиера", заяви министърът на финансите. По димите му в момента всички са съсредоточени в решаването на проблемите и борбата с безработицата. "Ще сложим повече пари и от държавния бюджет в пазара на труда", обеща Дянков. Около 20 000 души в момента работят по програми, субсидирани с евросредства - това е 5% от общата безработица. Нашата идея да допълним средства от държавния бюджет основно за две групи безработни - млади хора, които излизат на пазара на труда и трайно безработни. След февруари - март вече ще може да се мисли за увеличаване доходите и на други групи, добави Симеон Дянков.

И в момента съществува програма, според която ако фирма кандидатства в тази програма и осигурява работни места, се спонсорира. Новите субсидии ще бъдат фокусирани в райони с по-голяма безработица. Решението да имаш повече деца е емоционално решение, то не е свързано с това колко се плаща за това дете. Това решение не е свързано с държавната помощ за това дете, сочи социалният опит, заяви Дянков.

Юристи и финансисти не се разбират добре по целия свят, но големите законови промени вече са направени, така че съм доволен, каза Дянков.